W ‚Wysokich obcasach’ 24 listopada 2012 znalazł się artykuł dotyczący wpływu diety na odporność.
http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/2029020,53581,12885588.html
Po ogólnych informacjach dotyczących układu immunologicznego autorka przedstawiła zalecenia dotyczące diety pomagającej stymulować działanie układu odpornościowego. Wiele publikacji, podobnie jak powyżej wymieniona, zawierają urywkowe informacje, które nie poprzedzone wyjaśnieniami są trudne do zastosowania.
Zanim autorka przedstawiła poszczególne artykuły spożywcze i ich wpływ na odporność należało przedstawić podstawowe zasady diety, które warunkują prawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy.
Przede wszystkim brakuje informacji dotyczącej konieczności spożywania REGULARNIE posiłków. Dzięki temu dostarczamy energię do systemu tkanki chłonnej jelita GALT (Gut associated lymphoid tissue). Tak to prawda, co mówią w reklamie Actimela, że 70% odporności jest w brzuchu! Układ ten jest ‚pierwszą linia obrony’ przed bakteriami. Jeżeli nie spożywamy regularnie posiłków nie dostarczamy mu energii do działania. Dlatego osoby będące na diecie odchudzającej są bardziej podatne na przeziębienia.
Istotne jest także ograniczanie cukrów prostych (słodycze, cukier dodawany np. do kawy) ułatwiają one wzrost patogennych bakterii jelitowych dostarczając im energię.
Konieczne wydaje się wspomnienie o odpowiedniej podaży wody. Nie dość, że bierze ona udział w transporcie składników odżywczych do komórek, ale także usuwa produkty przemiany materii oraz warunkuje prawidłowe nawodnienie śluzówek, w tym śluzówki jamy ustnej. Pamiętajmy, że bardzo suche usta powinny nas nakłonić nie tylko do posmarowania ich sztyftem ochronnym, ale także do wypicia szklanki wody. Spierzchnięte usta są jednym z sygnałów świadczących o odwodnieniu. Odczuwanie pragnienia oznacza, że nasz organizm może być już odwodniony.
Ostatnim punktem dotyczącym ogólnych zaleceń dotyczących diety potrzebnej do utrzymania prawidłowej odporności jest konieczność zachowania równowagi kwasowo zasadowej.
- Działanie układu immunologicznego jest najbardziej optymalne w środowisku alkalicznym.
Produkty, które ‚odkwaszają’ organizm to warzywa, owoce oraz mleko i kasza gryczana. W przypadku mleka jego zasadotwórcze działanie jest zależne od spożywanej ilości. Najprostszą zasadą zachowania prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie jest spożywanie do każdego posiłku warzyw lub owoców.
Pierwszą niejasnością podaną w artykule jest szczególne wyróżnienie w diecie kaszy jaglanej. Autorka przekonuje, że kasza jaglana cechuje się szczególnie wysoką zawartością witamin i mikroelementów.
Porównanie kasz:
Kasza gryczana |
Kasza pęczak |
Kasza manna |
Kasza jęczmienna |
KASZA JAGLANA |
|
Sód |
2.5 |
2.5 |
1.5 |
2 |
2.5 |
Potas |
221.5 |
114 |
58 |
132 |
110 |
Wapń |
12.5 |
10 |
8.5 |
10 |
5 |
Fosfor |
229.5 |
90.5 |
46.5 |
103 |
120 |
Magnez |
109 |
22.5 |
9 |
22.5 |
50 |
Żelazo |
1.4 |
0.95 |
0.45 |
0.8 |
2.4 |
Wit. B1 |
0.08 |
0.02 |
0.02 |
0.03 |
0.10 |
Wit. B2 |
0.02 |
0.006 |
0.004 |
0.01 |
0.06 |
Wit. B3 |
0.3 |
0.33 |
0.111 |
0.45 |
0.34 |
Kasza jaglana rzeczywiście cechuje się wysoką zawartością żelaza, ale oprócz tego składnika jej skład nie wyróżnia się spośród innych kasz.
- W racjonalnym żywieniu zalecany jest dobór różnorodnych kasz.
Kolejny punkt artykułu dotyczył warzyw. Tak warzywa są źródłem błonnika, którego produkty rozkładu stanowią pożywkę dla pozytywnych bakterii w jelicie grubym. Jednak nie wiem dlaczego autorka wymieniła także kasze. Błonnik zawarty w kaszach zawiera frakcje nierozpuszczalne, które posiadają inne właściwości. Należy nadmienić, że warzywa i owoce są także źródłem antyoksydantów, które wspierają układ immunologiczny.
Jeżeli zwracamy uwagę czytelników na dostarczenie prebiotyków czyli pożywki dla prawidłowych bakterii, warto wspomnieć o bakteriach kwasu mlekowego, które powszechnie występują w mlecznych napojach fermentowanych a także w kwaszonej kapuście i ogórkach.
Wartość tłuszczów omega-3 dla naszego zdrowia jest niepodważalna. Jednak publikacja w ‚Wysokich obcasach’ jest kolejną publikacją, która nie przedstawia złożoności tego tematu. Złożoność ta polega na WŁAŚCIWYM spożywaniu tego składnika:
- Po pierwsze jest wiele czynników, które zmniejszają poziom tego składnika w organizmie. Należy do nich nadmiar spożywanych kwasów n-6 w stosunku do kwasów n-3.
- Optymalna proporcja, którą powinniśmy zachować między tymi kwasami to : 5-6 jednostek n-6 : 1 jednostki n-3.
- Ponadto rekomendując spożycie tłuszczy omega-3 konieczne wydaje mi się być zaznaczenie, że spożycie alkoholu w drastyczny sposób wyczerpuje jego zapasy.
- Również brak witamin i składników mineralnych usprawniających przemiany metaboliczne (witaminy z grupy B i witamina E) powoduje nie wystarczające wykorzystanie tego składnika.
Często możemy spotkać się z informacjami, ze poszczególne artykuły spożywcze poprawiają odporność. Nawiązuje do kolejnych punktów autorki dotyczących miodu i grzybów reishi, shitake i maitake.
Jest wiele badań potwierdzających lub negujących działanie poszczególnych artykułów żywnościowych na układ odpornościowy. Jeżeli chcemy komuś polecić dany produkt musimy szczegółowo określić o jaki miód nam chodzi, w jakiej ilości i przez jaki czas powinien być spożywany. A także czy właściwości, które są przez nas doceniane nie zostaną utracone w czasie obróbki termicznej.
Kolejny punkt dotyczy ostryg, które są źródłem cynku. Nie da się zanegować, że ostrygi są świetnym źródłem cynku, ani, że cynk ze względu na obecność w ponad 300 enzymach w organizmie człowieka ma wpływ na odporność. Jednak jako dietetyk śmiało mogę polecić bardziej ogólnodostępne produkty bogate w cynk. Od 2-5 mg cynku w 100g zawierają: ciemne pieczywo, sery podpuszczkowe, mięso, kasza gryczana.
Artykuł przestrzega przed niedoborem żelaza, które w konsekwencji może doprowadzić do anemii. Pamiętajmy jednak, że także niedobór kwasu foliowego oraz witamin b12 mogą przyczynić się do rozwoju tej choroby.
Tak, godne polecenia jest spożywanie orzechów. Szczególnie wymieniłabym tu orzechy brazylijskie. Jedna sztuka orzecha brazylijskiego zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na selen. Składnik bardzo istotny w utrzymaniu prawidłowej odporności. Jeżeli ktoś nie lubi orzechów lub jest na nie uczulony, do innych świetnych źródeł magnezu należą: kasza gryczana, nasiona rośli strączkowych, kakao lub : http://www.udietetykow.pl/jak-wzbogacic-diete-w-magnez/`
Dziewczyny, macie jakieś dane naukowe na temat zasadowego działania kaszy gryczanej na organizm? Uczono mnie tego samego, jednak nigdzie nie mogę znaleźć potwierdzenia…
W książce pt.’Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu” pod redakcją Jana Gawęckiego i Lecha Hryniewieckiego, tom1, wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa 2005, strona 311. Z tym, że książka ta ma już nowsze wydanie, ale ta informacja cały czas powinna w niej być tylko pewnie na innej stronie. Pozdrawiamy :*