Bardzo często w artykułach dotyczących prawidłowego odżywiania podkreśla się znaczenie awokado. Czy jest to słuszne?
Przede wszystkim należy zaznaczyć, że awokado należy do owoców kalorycznych zawiera 160 kcal w 100g, podczas gdy cały, średni owoc waży około 200g.
- Wyjątkową cechą awokado jest jego profil tłuszczowy. W 100g zawiera aż 15.3 g tłuszczu, jednak jest to w większości tłuszcz jednonienasycony czyli bardzo korzystny dla zdrowia.
- Awokado można (zaleca się) stosować jako zamiennik masła, margaryny lub oliwy z oliwek. Awokado jako produkt pochodzenia roślinnego nie zawiera cholesterolu i ma mniejszą zawartość kalorii w porównaniu do produktów tłuszczowych:
Wartości dla 100g produktów:
Awokado | Masło |
Margaryna |
Oliwa z oliwek |
|
Kalorie |
160 |
735 |
710 |
882 |
Tłuszcz |
15.3 |
82.5 |
80.0 |
99.6 |
Nasycone |
1.80 |
54.72 |
18.22 |
14.86 |
Jednonienasycone |
11.51 |
22.41 |
26.35 |
70.12 |
Wielonienasycone |
1.33 |
1.16 |
31.76 |
10.61 |
Cholesterol |
0 |
248 |
1 |
0 |
- Awokado jest źródłem błonnika pokarmowego, ponieważ zawiera go 3.3g w 100g (żeby produkt mógł zostać nazwany źródłem błonnika musi zawierać 3g błonnika w 100g lub 1.5g błonnika na 100kcal).
- Awokado zawiera 89mg kwasu foliowego, także jest źródłem tego składnika (dobre źródła kwasu foliowego zawierają 60mg w 100g produktu).
- Awokado zawiera 39mg magnezu i jest dobrym źródłem tego składnika, (aby produkt mógł zostać nazwany źródłem magnezu musi zawierać 100mg w 100g produktu).
- Awokado zawiera także witaminy z grupy B, witaminę E, magnez, miedź oraz witaminę C, ale nie jest ich wyjątkowo dobrym źródłem.
Wyjątkowość awokado polega na jego orzechowo-maślanym smaku, który może zastąpić produkty tłuszczowe. Aby zastąpić masło lub margarynę wystarczy rozetrzeć awokado na gładką masę i stosować jak produkty do smarowania pieczywa. Polecamy przygotowanie pasty z awokado do pieczywa, którą można wymieszać z jajkiem, białym serem, jogurtem naturalnym, białą i czerwoną fasolą, ciecierzycą, rybą, ulubionymi warzywami lub ziołami.
Awokado jest również świetnym składnikiem sałatek, sosów, salsy (nasłynniejsza guacamole), zup. Aby zapobiec naturalnemu procesowi ciemnienia, należy polać/wymieszać je z sokiem cytrynowym. Awokado poddane obróbce cieplnej robi się gorzkie.
Propozycja pasty z awokado i jajek:
Do utartego awokado dodaje się pokrojone, ugotowane jajko na twardo oraz przyprawy (sól, pieprz). Pastę można zmiksować lub utrzeć na gładką masę. Aby wzmocnić smak pasty z awokado można dodać do niej pokrojoną drobno cebulę lub/i rozgnieciony czosnek.
Gotową kanapkę można posypać szczypiorkiem lub pietruszką i położyć na nią warzywo np. paprykę, pomidora.
CIEKAWE ZESTAWIENIE TŁUSZY W PORÓWNANIU DO INNYCH ŹRÓDEŁ I DOBRZE, ŻE ZNALZAŁ SIĘ TEZ W NIM CHOLESTEROL. cO DO PASTY Z AWOKADO I JAJEK – PODPISUJĘ SIĘ – TO CHYBA NAJLEPSZE POŁACZNIE OBOK GUACAMOLE. oD TEKIEJ PASTY ZRESZTĄ ZACZYNAŁAM MOJĄ PRZYGODĘ Z AWOKADO, KTORE WOWCZAS WYDAWAŁO MI SIĘ NIEZJADLIWE:)
Mamy nadzieję, że przedstawione zestawienie tłuszczy skłoni kogoś do włączenia awokado do swojej diety. Właśnie tak jak Kinga mówisz, sekret tkwi w odpowiednim dodatku do tego owocu. Nawet jeżeli ktoś ma niemiłe wspomnienia po pierwszym zetknięciu z awokado, warto pamiętać że sekret tkwi w tym, aby było ono dojrzałe.
tłuszczów mówimy – nie tłuszczy
U mnie świetnie sprawdza się sytesm przerabiania na smoothie wszystkiego, co akurat jest w miskach, paterach, czy szufladach lodf3wki. Bazą zwykle jest szpinak, o tej porze roku mrożony, awokado też obecne niemal zawsze – dla konsystencji. A smak determinują pozostałe, przypadkowe składniki. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie wyszło przepysznie.
Przestałam kupować avokado, bo zawsze zanim zdołałam je doprowadzić do stanu używalności to to już zgniło. Może jakieś wskazówki jak je wybierać i jak przechowywać?
Dziękujemy za komentarz. Zawsze kupujemy twarde awokado, które trzymamy w torebce papierowej razem z bananami lub jabłkami co przyspiesza ich dojrzewanie. Regularnie sprawdzamy czy awokado jest już miękkie poprzez delikatne naciśnięcie owocu (w dojrzalym skórka wraca do pierwotnego kształtu, w przejrzałym nie). Jednak musimy robić to delikatnie, ponieważ owoc może pod wpływem dużego nacisku w tym miejscu przebarwć się na ciemny kolor (nieapetycznie to wygląda). Tutaj znajdziesz kolory awokado w zależności od stopnia dojrzałości: http://www.bycidealna.pl/2012/05/jak-wybrac-dobre-awokado.html . Twarde awokado trzymamy w temperaturze pokojowej, natomiast dojrzałe awokado można trzymać w lodówce do 7 dni.
A z pestek można wyhodować sobie śliczne drzewko, polecam! 🙂
…a drzewko ma trujace liscie:))) pozdrawiam
Polecam avocado dla kobiet starajacych sis zajcs w ciążę. Przeczytalam wiele artykułów na ten temat i dieta bigata w nienasycone kwady tłuszczowe zawarte w np. Avocado, oliwie z oliwek, polepszaja jakość zsrodka dzięki czemu szansa na ciążę jest wieksza.
chciałabym się dowiedzieć czy twarde awokado ma takie same wartości odżywcze co miękkie (dojrzałe)?
Ja jem awokado z czosnkiem, pokrojonym w kostkę pomidorem, sokiem z cytryny i odrobina soli morskiej. Do tego grzanka z chleba razowego lub pieczywo chrupkie
A próbowaliście słodkiego deseru z awokado, kakao w proszku, jogurtem bądź gładkim twarożkiem, odrobiną soli, soku z cytryny i ksylitolem do smaku plus aromat rumowy/cynamon jak ktoś lubi? Polecam gorąco!:) Z dodatkiem żelatyny świetnie nadaje się na krem:))))
rozcieram na chlebie żytnim razowym, troszkę soli, czasem kapkę cytryny lub limonki i jest mniam. Pasta z jakiem, czosnkiem i przyprawami też jest ok 🙂
Awokado+miód i jogurt naturalny=pyszna ciapaja
Mnie zawsze denerwuje, kiedy kupię za miękki owoc i podczas rozkrajania zostaje mi w ręku papka nadająca się wyłącznie na pastę. Jakieś rady na ten problem?
do przewodnik po szkocji- proste nie kupuj za miekkiego, a jak nie masz wyboru to nie kupuj wcale
Avocado jest tak pyszne ze moze byc uzalezniajace. Z ciezkim sercem oddaje 3/4 mojemu chlopakowi a samej mi zostaje niewiele. Jest pyszne! zauwazylam ze kiedykolwiek robilam sobie diete glownie warzywno-proteinowa gubilam kg tylko wtedy kiedy avocado bylo nieobecne. Bardzo latwo tez jest zjesc paczke chipsow z guacamola…i to tez nie jest dietetyczne. Avocado kroimy na 4 czesci dla 2 osob na 2 dni.