Póki sezon warzywno-owocowy w pełni oto zestawienie warzyw i owoców pod względem zawartości Witaminy C. Wartości podane są dla 100g produktów. Ilość Witaminy C podana jest w mg.
Pietruszka liście | 177,7 |
Papryka czerwona | 144 |
Jarmuż | 120 |
Chrzan | 114 |
Brukselka | 94 |
Papryka zielona | 91 |
Brokuły | 83 |
Kalafior | 69 |
Szpinak | 67,8 |
Kalarepa | 64,7 |
Kapusta włoska |
60 |
Kapusta czerwona | 54 |
Kapusta biała | 48 |
Pietruszka korzeń | 45 |
Szczypiorek | 41 |
Szczaw | 35 |
Groszek zielony | 34,2 |
Boćwina | 34 |
Bób | 32 |
Czosnek | 31 |
Koper ogrodowy | 31 |
Kapusta pekińska |
27 |
Szparagi | 26 |
Fasola szparagowa | 23,8 |
Pomidor | 23 |
Rzodkiewka | 20,6 |
Por | 20,2 |
Soczewica kiełki | 17 |
Rzepa | 16 |
Soja, kiełki | 15 |
Ziemniaki, średnio | 14 |
Sałata | 13,8 |
Kukurydza, kolby |
12 |
Burak | 10 |
Cykoria | 10 |
Cukinia | 9 |
Rabarbar | 9 |
Seler korzeniowy | 8,2 |
Dynia | 8 |
Ogórek | 8 |
Cebula | 6 |
Marchew | 3,4 |
Seler naciowy | 3,4 |
Soczewica, nasiona suche | 3 |
Bakłażan | 2 |
Fasola biała, nasiona suche |
2 |
Groch, nasiona suche |
2 |
Soja, nasiona suche | 0 |
Porzeczki czarne | 182,6 |
Truskawki | 66 |
Poziomki | 60 |
Kiwi | 59 |
Cytryna | 50 |
Pomarańcza | 49 |
Porzeczki czerwone | 45,8 |
Grejpfrut | 40 |
Porzeczki białe | 40 |
Maliny | 31,4 |
Mandarynki | 30,8 |
Agrest | 25,9 |
Melon | 20 |
Ananas | 15 |
Czereśnie | 15 |
Czarne jagody | 14,7 |
Nektarynka | 13,7 |
Wiśnie | 12 |
Arbuz | 10 |
Jabłko | 9,2 |
Banan | 9 |
Awokado | 8 |
Morele | 6,7 |
Winogrona | 5,4 |
Gruszka | 5,3 |
Śliwki | 5,2 |
Brzoskwinia | 2,7 |
dzika róża zmiata wszystko 🙂