Czy wszystkie owoce i warzywa są dobrym źródłem Witaminy C?

CZEREŚNIEPóki sezon warzywno-owocowy w pełni oto zestawienie warzyw i owoców pod względem zawartości Witaminy C. Wartości podane są dla 100g produktów. Ilość Witaminy C podana jest w mg.

Pietruszka liście 177,7
Papryka czerwona 144
Jarmuż 120
Chrzan 114
Brukselka 94
Papryka zielona 91
Brokuły 83
Kalafior 69
Szpinak 67,8
Kalarepa 64,7
Kapusta
włoska
60
Kapusta czerwona 54
Kapusta biała 48
Pietruszka korzeń 45
Szczypiorek 41
Szczaw 35
Groszek zielony 34,2
Boćwina 34
Bób 32
Czosnek 31
Koper ogrodowy 31
Kapusta
pekińska
27
Szparagi 26
Fasola szparagowa 23,8
Pomidor 23
Rzodkiewka 20,6
Por 20,2
Soczewica kiełki 17
Rzepa 16
Soja, kiełki 15
Ziemniaki, średnio 14
Sałata 13,8
Kukurydza,
kolby
12
Burak 10
Cykoria 10
Cukinia 9
Rabarbar 9
Seler korzeniowy 8,2
Dynia 8
Ogórek 8
Cebula 6
Marchew 3,4
Seler naciowy 3,4
Soczewica, nasiona suche 3
Bakłażan 2
Fasola biała,
nasiona suche
2
Groch,
nasiona suche
2
Soja, nasiona suche 0
Porzeczki czarne 182,6
Truskawki 66
Poziomki 60
Kiwi 59
Cytryna 50
Pomarańcza 49
Porzeczki czerwone 45,8
Grejpfrut 40
Porzeczki białe 40
Maliny 31,4
Mandarynki 30,8
Agrest 25,9
Melon 20
Ananas 15
Czereśnie 15
Czarne jagody 14,7
Nektarynka 13,7
Wiśnie 12
Arbuz 10
Jabłko 9,2
Banan 9
Awokado 8
Morele 6,7
Winogrona 5,4
Gruszka 5,3
Śliwki 5,2
Brzoskwinia 2,7

 

pomidory witamina C

Jedna odpowiedź

  1. Edyta z | | Odpowiedz

    dzika róża zmiata wszystko 🙂

Napisz odpowiedź

*

code