W czasie praktyk w szpitalu jednym z najczęściej zadawanych pytań przez pacjentów było pytanie czy konkretny produkt jest zdrowy? Jest to jedno z trudniejszych pytań, które kiedykolwiek słyszałam. Wpływ produktów na stan zdrowia zależy od wielkości ich podaży, jakości czy też składu produktów, które spożywamy razem z nim. Są jednak produkty, które mogłabym polecić mówiąc, że są zdrowe i warte dodania do codziennej diety. Zestawienie rozpoczyna pietruszka. Łyżka posiekanej natki pietruszki waży 12g. Jeżeli w ciągu dnia dodamy łyżkę natki do zupy, posypiemy nią margarynę na kanapce lub dodamy do ziemniaków czy kaszy zyskamy 36 g natki pietruszki, co dostarczy:
Wartości dla: pietruszki 3 łyżki 36 g oraz koperku 3 łyżki ważą 24 g.
Wartość |
Pietruszka |
Koperek |
Normy |
Kalorie |
14.76 |
6.24 |
– |
Błonnik |
1.51 |
0.79 |
– |
Witamina A (RDA) |
324.72 |
84 |
700 |
Witamina E (AI) |
1.14 |
0.05 |
8 |
Witamina C (RDA) |
63.97 |
7.44 |
75 |
Witamina B1 (RDA) |
0.04 |
0.06 |
1.1 |
Witamina B2 (RDA) |
0.1 |
0.03 |
1.1 |
Niacyna (RDA) |
0.5 |
0.05 |
14 |
Foliany (RDA) |
61.2 |
8.64 |
400 |
Wapń (AI)19-50 lat |
69.48 |
15.36 |
1000 |
Wapń (AI)>51 lat |
69.48 |
15.36 |
1300 |
Fosfor (EAR) |
30.24 |
12.24 |
580 |
Magnez (RDA) |
24.84 |
3.36 |
320 |
Żelazo (RDA)19-50 lat |
1.8 |
0.65 |
18 |
Żelazo (RDA)> 51 lat |
1.8 |
0.65 |
10 |
Cynk (RDA) |
0.35 |
0.62 |
8 |
Miedź (RDA) |
0.22 |
0.03 |
0.9 |
Potas (AI) |
250.2 |
95.04 |
4700 |
Z porównania wynika że:
- spożycie 3 łyżek pieruszki zapewnia prawie 50% dziennego zapotrzebowania na wiatminę A,
- spożycie 3 łyżek pietruszki zapewnia 83% dziennego zapotrzebowania na witaminę C,
- 3 łyżki pietruszki dostarczają prawie aż 2 gramy żelaza (zawartość żelaza w produktach podałyśmy tutaj),
- koperek zawiera prawie 2 razy więcej cynku niż pietruszka.
A teraz propozycja zastąpienia sałaty natką pietruszki w sałatce. Dlaczego?
Wartości dla 50g pietruszki i sałaty:
Wartość |
Pietruszka |
Sałata |
Kalorie |
20.5 |
7 |
Witamina A |
451 |
96 |
Witamina E |
1.58 |
0.22 |
Witamina C |
88.85 |
6.5 |
Witamina B1 |
0.06 |
0.02 |
Witamina B2 |
0.14 |
0.04 |
Niacyna |
0.11 |
0.7 |
Foliany |
85 |
37.5 |
Wapń |
96.5 |
12 |
Fosfor |
42 |
10.54 |
Magnez |
34.5 |
4.5 |
Żelazo |
2.5 |
0.35 |
Cynk |
0.49 |
0.22 |
Miedź |
0.31 |
0.02 |
Potas |
347.5 |
67 |
Błonnik |
2.1 |
0.7 |
Z porównania wynika że:
- pietruszka ma wyższą wartość energetyczną niż sałata,
- pietuszka ma nieporównywalnie wiekszą zawartość witamin A, E, C, oraz folianów, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, potasu, błonnika niż sałata.