Dlaczego z diety wyklucza się ziemniaki? Nie mam pojęcia. W poniższym zestawieniu wartości odżywczych można zauważyć, że rezygnowanie z ziemniaków jest nieuzasadnione. Ziemniaki mają inne właściwości niż kasze czy ryż, jednak nie wyróżniają negatywnie na tle innych produktów węglowodanowych.
Dane dla 50g suchej kaszy i suchego ryżu oraz dla 150g ziemniaków:
grycza na |
jag lana |
manna |
jęcz mienna |
pęczak |
ryż biały |
ryż brąz |
ziem niaki |
|
Energia |
168 |
173 |
174 |
163.5 |
167 |
172 |
161 |
115.5 |
Białko |
6.3 |
5.25 |
4.35 |
3.45 |
4.2 |
3.35 |
3.55 |
2.85 |
Tłuszcz |
1.55 |
1.45 |
0.65 |
1.1 |
1.0 |
0.35 |
0.95 |
0.15 |
Węglow |
34.65 |
35.8 |
38.35 |
37.5 |
37.45 |
39.45 |
38.4 |
27.45 |
Błonnik |
2.95 |
1.6 |
1.25 |
3.1 |
2.7 |
1.2 |
4.35 |
2.25 |
Sód |
2.5 |
2.5 |
1.5 |
2 |
2.5 |
3 |
5 |
10.5 |
Potas |
221.5 |
110 |
58 |
132 |
114 |
55.5 |
130 |
773.5 |
Wapń |
12.5 |
5 |
8.5 |
10 |
10 |
5 |
16 |
6 |
Fosfor |
229.5 |
120 |
46.5 |
103 |
90.5 |
67.5 |
125 |
84 |
Magnez |
109 |
50 |
9 |
22.5 |
22.5 |
7.5 |
55 |
34.5 |
Żelazo |
1.4 |
2.4 |
0.45 |
0.8 |
0.95 |
0.4 |
0.65 |
0.75 |
Wit. B1 |
0.08 |
0.10 |
0.02 |
0.03 |
0.02 |
0.008 |
0.072 |
0.01 |
Wit. B2 |
0.02 |
0.06 |
0.004 |
0.01 |
0.006 |
0.004 |
0.007 |
0.006 |
Wit. B3 |
0.3 |
0.34 |
0.111 |
0.45 |
0.33 |
0.12 |
0.705 |
0.2 |
Na ilość kalorii zawartych w potrawach z ziemniaków wpływa dodatek tłuszczu. Puree, frytki, chipsy czy placki ziemniaczane to nie tylko ziemniaki to przede wszystkim tłuszcz i ziemniaki.
Do minusów spożywania ziemniaków należy ich wysoki indeks glikemiczny. Wskaźnik ten informuje o nagłym wzroście i gwałtownym spadku poziomu cukru we krwi, co powoduje szybsze odczuwanie głodu. W przypadku innych warzyw o wysokim indeksie glikemicznym gotuje się je na półtwardo, aby zapobiec negatywnemu wpływowi indeksu glikemicznego na poziom glukozy we krwi.
Z drugiej strony ziemniaki należą do produktów niskokalorycznych wpływających na nasz organizm odkwaszająco. Ze względu na znaczne spożycie w polskiej diecie są uważane za istotne źródło witaminy C. Na podstawie tabel widać, że są źródłem sodu, potasu oraz magnezu.
- Zamiast skupiać się na eliminowaniu ziemniaków z diety bardziej wartościowe byłoby docenienie kasz.
Oto propozycja pełnowartościowej potrawy z dodatkiem kaszy. Tarta jest świetna na imprezy, ponieważ jest potrawą ‚jednogarnkową’. Nie musisz równocześnie gotować kaszy, smażyć łososia oraz przygotowywać warzyw. Tartę składającą się z węglowodanów złożonych (kasza jęczmienna), białka (jaja, jogurt, łosoś), tłuszczu (jogurt, łosoś) oraz warzyw podajesz od razu po wyciągnięciu z piekarnika. Nie trzeba wykorzystywać wielu garnków i myć kolejnych półmisków. Do tarty pasuje zielona sałata z dowolnymi przyprawami.
Składniki:
Składniki spodu z kaszy jęczmiennej:
- kasza jęczmienna pół szklanki 75g przed ugotowaniem
- 2 jaja
- 3 łyżki mąki pszennej
- dowolne zioła pasujące do kaszy jęczmiennej (dodałam oregano i sól)
Składniki wypełnienia:
- łosoś 300g
- papryka kolorowa 180g
- cukinia 200g
- 1 jajo
- jogurt 150g
- czosnek 2 ząbki 10g
Ugotować kaszę jęczmienną do miękkości. Ugnieść tłuczkiem do ziemniaków (tak aby była kleista, ale nie drobna jak mąka). Dodać dwa jajka, 3 łyżki mąki pszennej oraz przyprawy. Dodałam sól (nie soliłam kaszy w trakcie gotowania) i oregano.
Wylepić ciastem z kaszy, jaj i mąki formę do tarty.
Następnie dodać 300g surowego łososia pokrojonego w grubą kostkę (można wybrać swoją ulubioną rybę).
Na łososia dodać jedną średnią paprykę (180g).
Całość przykryć 200g cukinii bardzo cienko pokrojonej w plastry. (Jeżeli nie lubisz cukinii można dodać więcej papryki lub wymienić cukinię na pomidory)
Całość zalać mieszanką z jogurtu 150g, 2 jajek, 2 wyciśniętych / zmiażdżonych ząbków czosnku, soli i pieprzu.
Piec przez 60 minut (do ścięcia się masy jajeczno-jogurtowej) w temperaturze 150 stopni.
Wartość odżywcza Tarty:
CAŁOŚĆ |
PORCJA 1/4 |
PORCJA 1/6 |
|
Kalorie |
1215 |
304 |
202 |
Białko |
89,4 |
22,3 |
14,9 |
Tłuszcz |
55,2 |
13,8 |
9,2 |
Węglowodany |
99,3 |
24,8 |
16,5 |
Sacharoza |
3 |
0,75 |
0,5 |
Błonnik |
9,8 |
2,45 |
1,6 |
Cholesterol |
886 |
221,5 |
147,6 |
Sód |
429 |
107,2 |
71,5 |
Potas |
2534 |
633,5 |
422,3 |
Wapń |
398 |
99,5 |
66,3 |
Fosfor |
1420 |
355 |
236,6 |
Magnez |
210 |
52,5 |
35 |
Żelazo |
9,2 |
2,3 |
1,5 |
Cynk |
6,98 |
1,74 |
1,16 |
Wit. A |
1180 |
295 |
196,6 |
Wit. D |
37,44 |
9,36 |
6,24 |
Wit. E |
9,61 |
2,4 |
1,6 |
Wit. B1 |
0,975 |
0,24 |
0,16 |
Wit. B2 |
1,682 |
0,42 |
0,28 |
Wit. B3 |
24,06 |
6,01 |
4,01 |
Wit. B6 |
3,93 |
0,98 |
0,65 |
Wit. B12 |
16,34 |
4,08 |
2,72 |
Wit. C |
128,2 |
32,05 |
21,4 |
Foliany |
251,4 |
62,8 |
41,9 |
Takiego przepisu na tartę nie znałam i na pewno go wypróbuję,bo ziemniaków jako takich nie jadam.Czasem w saatkach,jakichś produktach lub zupie.Lubię jedynie świeże ziemniaki w okresie wczesnych wykopków.
Gorąco zachęcamy do wypróbowania, tym bardziej że kasza stanowi w tym przypadku świetny zamiennik oczyszczonej ‚białej’ mąki pszennej. Polecamy także użycie w celach spodu od tarty: kaszy jaglanej (idealna też do wersji na słodko), gryczanej, pęczak czy ryżu brązowego.
Cukinię akurat bardzo lubię, za to szkoda, że takiej wariantywności nie przewiduje się w przypadku ryb. A tak łatwo zamiast nich podpowiedzieć użycie jakiegoś innego składnika roślinnego… Ja uważam, że zwierzęta są do szanowania, a nie do jedzenia i po prostu przykro mi widzieć, że w Polsce mięsożerstwo ciągle uchodzi za oczywistość.
Witamy. Jesteśmy równie otwarte dla diety zawierającej w swoim składzie produkty pochodzenia zwierzęcego jak i dla diety produktów tych nie zawierających. Przepis na tartę może być jednak użyteczny dla osób będących na diecie semiwegetariańskiej.
Dla osób stosujących dietę wegetariańską polecamy zamianę łososia na czerwoną fasolę (produkt będący źródłem białka) oraz dodanie nasion słonecznika (produkt będący źródłem białka i tłuszczu).
Pomieszanie z poplątaniem.
Możesz nie jeść mięsa, jeśli Ci to nie odpowiada ale ocenianie innych, że jak jedzą to nie szanują jest bezpodstawne.
Można nie jeść mięsa psa i tego psa nie szanować.
A Ty nie szanujesz marchwi, jeśli ją jesz?
Od czasów prehistorycznych mięso jest jednym z głównych gałęzi pokarmowych. Zwierzęta też jedzą zwierzęta. Dlatego taka nagonka na ludzi lubiących mięso jest dla mnie śmieszna. Szkoda, że jeśli chodzi o życie ludzkie nie ma takiego poszanowania!
Do potrawy polecamy kaszę gryczaną Granero, której nie trzeba gotować, a jedynie zalać wrzątkiem- mało tego nic nie wylewamy wraz z wodą- żadnych składników odżywczych i aromatu- wszystko to pozostaje! 😀 Kasza sypka i aromatyczna jak u babci, a wspomnę tylko, że nic nie jest do niej dodawane- zmieniliśmy tylko technologię prażenia 🙂 Już teraz nikt się nie wkręci od kasz mówiąc, że długo się je przygotowuje 😉
Czy mają Państwo w swoim asortymencie kasze gryczaną NIEPALONĄ? Zauważyłam wśród wielu pacjentów niechęć do kaszy gryczanej palonej ze względu na charakterystyczny posmak, natomiast kasza gryczana niepalona zachowuje więcej składników mineralnych przy równoczesnym bardziej ‚neutralnym’ smaku. Dotychczas kupowałam ją na różnych bazarach na wagę.