Wybrane produkty bogate w fosfor:
Nazwa produktu | Fosfor [mg] |
Otręby pszenne | 1 276 |
Dynia, pestki | 1 170 |
Zarodki pszenne | 1 070 |
Mak niebieski | 1 022 |
Mleko odtłuszczone, w proszku | 1 012 |
Ser, Parmezan | 810 |
Słonecznik, nasiona | 784 |
Sezam, nasiona | 775 |
Mleko pełne, w proszku | 765 |
Mąka sojowa pełnotłusta | 753 |
Soja, nasiona suche | 743 |
Len, nasiona | 722 |
Kakao 16%, proszek | 666 |
Ser, Trapistów tłusty | 596 |
Żółtko jaja kurzego | 587 |
Orzechy pistacjowe | 500 |
Kasza gryczana | 459 |
Migdały | 454 |
Fasola biała, nasiona suche | 437 |
Płatki owsiane | 433 |
Sardynka w oleju | 430 |
Groch, nasiona suche | 388 |
Orzechy arachidowe | 385 |
Wątroba wieprzowa | 362 |
Śledź, solony | 341 |
Orzechy laskowe | 333 |
Orzechy włoskie | 332 |
Płatki jęczmienne | 332 |
Ziarno pszenicy | 330 |
Soczewica czerwona, nasiona suche | 301 |
Schab, pieczony | 301 |
Mąka pszenna, typ 1850 | 295 |
Łosoś, świeży | 266 |
Ryż brązowy | 250 |
Ser twarogowy chudy | 240 |
Kasza jaglana | 240 |