7 komentarzy

  1. Lila z | | Odpowiedz

    Reasumując wątróbka, wątróbka i jeszcze raz wątróbka!

  2. Jerzy Jaworski z | | Odpowiedz

    Dlaczego w wątróbkach tych zwierząt jest dużo witaminy B-12?

    My też jesteśmy zwierzakami, a często mamy deficyt witaminy B-12.

    Te zwierzaki – jak wół, kurczak, ryby (ryby – wydaje mi się, że nie drapieżne) –
    – nie zjadają wątróbek zwierząt roślinożernych, nie zjadają ryb,
    a nie brakuje im witaminy B-12.

    Jeszcze raz zadam pytanie: skąd w takim razie mają witaminę B-12?

    Czy my również możemy z pożywienia innego
    niż wątróbki innych zwierząt pozyskiwać witaminę B-12?

    1. Anonim z | | Odpowiedz

      Wit. B12 gromadzi się głównie w wątrobie, dlatego jest tam jej tak dużo. Również u ludzi. Jak krowa czy kurczak będą mieć niedobór B12 to ich wątroby też będą jej pozbawione. Jednak większość zwierząt (jak i ludzi) niedoboru nie ma 😉

      1. Pepe z | | Odpowiedz

        Słyszałem że wiele toksyn również gromadzi się w wątrobie 🙁 jest pytanie czy one nie niweczą dobrego działania witaminy B12..?

    2. Hania z | | Odpowiedz

      Zwierzęta same wytwarzają witaminę B12. A dokładniej bakterie w przewodzie pokarmowym

  3. Tomek z | | Odpowiedz

    Czy podane wartości odnoszą się do jakiejś konkretnej wagi lub objętości tych produktów, bo skoro jajo kurze ma mniej niż samo żółtko, to coś nie tak?

  4. Aga z | | Odpowiedz

    A ja myślałam że również w owocach morza ,warzywach i roślinnych strączkowych typu soja.Mięso jest kancerogenne i toksyczne, pełne antybiotyków i toksyn.

Napisz odpowiedź

*

code