INQ- Wskaźnik jakości żywieniowej

 

100g brzoskwini

ŁOSOŚ ZE SKÓRĄ

chałka

Dobrze pamiętam jak na wielu seminariach zadania przydzielane studentom polegały na ułożeniu jadłospisu dla pacjentów z pewnymi jednostkami chorobowymi. Polecenie to najczęściej sprowadzało się  do szukania określonych  produktów z największą zawartością danego składnika.

I tak:

dieta w osteoporozie była bogata w wapń i Witaminę D

a dieta dla osób cierpiących na zaparcia w błonnik.

Studenci szukali, więc produktów, które miały najwięcej TEGO CZEGOŚ. Wśród wszystkich grup produktów wybierano te, które charakteryzowały się największą ilością danego składnika.

Jednak czy te działania były słuszne?

 Oczywiście warto być świadomym, które produkty zawierają znaczne ilości pewnych witamin i składników mineralnych. Jeżeli chcemy, aby nasza dieta była bogata w błonnik warto zastanowić się nad ukierunkowanym doborem produktów. Czasami też chcemy unikać niektórych składników. Dla osób zwiększających zawartość błonnika w diecie cenniejsze będzie wykorzystanie chleba razowego zamiast chleba z pełnego przemiału. Jednak jeżeli nie dokonujemy decyzji ”wymieniając” jeden produkt na drugi tylko komponując dietę ”od nowa” warto pamiętać o wskaźniku INQ.

Czym jest wskaźnik INQ?

Żółty ser jest bogaty w wapń. Jednak zanim dodamy go do każdego posiłku trzeba uwzględnić także zawarte w nim kalorie.

 INQ czyli Index Nutritional Quality to miara gęstości odżywczej

Ustala on w jakim stopniu dany produkt spożywczy pokrywa zapotrzebowanie na witaminy jednocześnie uwzględniając stopień pokrycia przez niego energię.

Oblicza się go w następujący sposób:

zawartość składnika w 100g produktu* norma zapotrzebowania na energię

/

wartość energetyczna 100g produktu * norma zapotrzebowania na dany składnik

 

  • INQ zbliżone do 1 oznacza prawidłową zawartość sprawdzanego składnika w produkcie spożywczym
  • INQ <1 badany produkt nie dostarcza odpowiedniej ilości składnika odżywczego w porównaniu do dostarczonej energii
  • INQ bliższe 0 badany produkt zawiera mało składnika odżywczego
  • INQ >1 produkt jest dobrym źródłem danego składnika odżywczego, może uzupełnić rację pokarmową

Oto zestawienia, które nie są gotowym rozwiązaniem, ale ułatwieniem, które pomoże prawidłowo skomponować dietę. Jeżeli szukasz źródeł w pożywieniu tych składników oto uproszczone tabele:

Seryna

Prolina

Glicyna

Kwas glutaminowy

Kwas asparaginowy

Alanina

Histydyna

Arginina

Laktoza

Skrobia

Błonnik

Sacharoza

Leucyna

Izoleucyna

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone

Kwasy tłuszczowe nasycone

Witamina C

Kwas foliowy

Witamina B12

Witamina B6

Niacyna

Ryboflawina

Tiamina

Witamina E

Witamina D

Beta karoten

Witamina A

Jod

Mangan

Miedź

Cynk

Żelazo

Magnez

Fosfor

Wapń

Potas

Sód

Węglowodany

Tłuszcz

Białko

Witamina A

Treonina

Tyrozyna

Fenyloalanina

Cystyna

Metionina

Lizyna

 

Pierwsze wartości w tabelach to rzeczywiście produkty, które zawierają wyjątkowo dużo danego składnika, później przedstawione są inne artykuły spożywcze, żeby pokazać, że produkty z innych grup mają niewiele danego składnika.

Wartości w tabelach podane są dla 100g, jeżeli ktoś szuka w jakim stopniu podana ilość pokryje jego zapotrzebowanie na dany składnik może skorzystać z programu znajdujacego sie na blogu:

program

Jedna odpowiedź

  1. marcela z | | Odpowiedz

    Ooooo! nigdy nie słyszałam! bardzo ciekawy wpis!

Napisz odpowiedź

*

code