Dobrze pamiętam jak na wielu seminariach zadania przydzielane studentom polegały na ułożeniu jadłospisu dla pacjentów z pewnymi jednostkami chorobowymi. Polecenie to najczęściej sprowadzało się do szukania określonych produktów z największą zawartością danego składnika.
I tak:
dieta w osteoporozie była bogata w wapń i Witaminę D
a dieta dla osób cierpiących na zaparcia w błonnik.
Studenci szukali, więc produktów, które miały najwięcej TEGO CZEGOŚ. Wśród wszystkich grup produktów wybierano te, które charakteryzowały się największą ilością danego składnika.
Jednak czy te działania były słuszne?
Oczywiście warto być świadomym, które produkty zawierają znaczne ilości pewnych witamin i składników mineralnych. Jeżeli chcemy, aby nasza dieta była bogata w błonnik warto zastanowić się nad ukierunkowanym doborem produktów. Czasami też chcemy unikać niektórych składników. Dla osób zwiększających zawartość błonnika w diecie cenniejsze będzie wykorzystanie chleba razowego zamiast chleba z pełnego przemiału. Jednak jeżeli nie dokonujemy decyzji ”wymieniając” jeden produkt na drugi tylko komponując dietę ”od nowa” warto pamiętać o wskaźniku INQ.
Czym jest wskaźnik INQ?
Żółty ser jest bogaty w wapń. Jednak zanim dodamy go do każdego posiłku trzeba uwzględnić także zawarte w nim kalorie.
INQ czyli Index Nutritional Quality to miara gęstości odżywczej
Ustala on w jakim stopniu dany produkt spożywczy pokrywa zapotrzebowanie na witaminy jednocześnie uwzględniając stopień pokrycia przez niego energię.
Oblicza się go w następujący sposób:
zawartość składnika w 100g produktu* norma zapotrzebowania na energię
/
wartość energetyczna 100g produktu * norma zapotrzebowania na dany składnik
- INQ zbliżone do 1 oznacza prawidłową zawartość sprawdzanego składnika w produkcie spożywczym
- INQ <1 badany produkt nie dostarcza odpowiedniej ilości składnika odżywczego w porównaniu do dostarczonej energii
- INQ bliższe 0 badany produkt zawiera mało składnika odżywczego
- INQ >1 produkt jest dobrym źródłem danego składnika odżywczego, może uzupełnić rację pokarmową
Oto zestawienia, które nie są gotowym rozwiązaniem, ale ułatwieniem, które pomoże prawidłowo skomponować dietę. Jeżeli szukasz źródeł w pożywieniu tych składników oto uproszczone tabele:
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone
Pierwsze wartości w tabelach to rzeczywiście produkty, które zawierają wyjątkowo dużo danego składnika, później przedstawione są inne artykuły spożywcze, żeby pokazać, że produkty z innych grup mają niewiele danego składnika.
Wartości w tabelach podane są dla 100g, jeżeli ktoś szuka w jakim stopniu podana ilość pokryje jego zapotrzebowanie na dany składnik może skorzystać z programu znajdujacego sie na blogu:
Ooooo! nigdy nie słyszałam! bardzo ciekawy wpis!