Jeśli będziesz mieć ochotę na przekąskę z orzechów i nasion lub na dodanie ich do sałatki, panierki do kotletów, jogurtu, możesz porównać ich wartości odżywcze i dokonać najlepszego wyboru dla siebie.
- Dane dla poszczególnych artykułów podajemy dla ilości 15 gram czyli mniej więcej 1 łyżki do zupy. Wynika to z wysokiej kaloryczności przedstawionych produktów.
- Zawartość kalorii we wszystkich orzechach jest zbliżona, warto jednak zwrócić uwagę, że pistacje charakteryzują się wysoką zawartością żelaza, migdały, mak i orzechy arachidowe wapnia, a orzechy laskowe witaminy E.
- Jeżeli chcesz wzbogacić swoją dietę w błonnik sprawdź, który z produktów ma go najwięcej.
- W wielu publikacjach można spotkać się z uogólnieniami mówiącymi o orzechach i nasionach jako o tej samej grupie produktów mającej podobne właściwości. Dzięki tabelom można spojrzeć na te artykuły bardziej indywidualnie.
- W czasie wizyty u dietetyka rozmowa dotycząca wielu aspektów spożywania orzechów mogłaby zdominować całą poradę.
Wartość odżywcza dla 15 g orzechów:
Migdały |
Orzechy ziemne |
Wiórki kokosowe |
Orzechy laskowe |
Pistacje |
Orzechy włoskie |
|
Energia |
85,8 |
84 |
90,9 |
96 |
88,35 |
96,75 |
Białko |
3 |
3,8 |
0,84 |
2,16 |
3,07 |
2,4 |
Tłuszcz |
7,8 |
6,9 |
6,9 |
9,45 |
7,3 |
9 |
Węglow. |
3,07 |
2,88 |
4,05 |
2,2 |
3,75 |
2,7 |
Błonnik |
1,9 |
0,93 |
3,2 |
1,3 |
0,9 |
1 |
migdały |
ziemne |
kokosowe |
laskowe |
pistacje |
włoskie |
|
Sód |
2,1 |
2,4 |
4,2 |
0,3 |
0,9 |
0,6 |
Potas |
116,7 |
108 |
99 |
92,4 |
163,5 |
71,1 |
Wapń |
35,85 |
8,7 |
3,45 |
27,9 |
20,25 |
20,25 |
Fosfor |
68,1 |
57,75 |
24 |
49,95 |
75 |
75 |
Magnez |
40,35 |
27 |
13,5 |
21 |
23,7 |
14,85 |
Żelazo |
0,45 |
0,48 |
0,54 |
0,51 |
1 |
0,27 |
migdały |
ziemne |
kokosowe |
laskowe |
pistacje |
włoskie |
|
Wit. A |
0 |
0 |
0 |
0,75 |
3,45 |
1,2 |
Wit. E |
3,6 |
1,4 |
0,2 |
5,8 |
0,78 |
0,39 |
Wit. B1 |
0,03 |
0,1 |
0,004 |
0,05 |
0,12 |
0,06 |
Wit. B2 |
0,12 |
0,02 |
0,007 |
0,012 |
0,02 |
0,018 |
Wit. B3 |
0,51 |
2,13 |
0,13 |
0,15 |
0,16 |
0,18 |
Wartość odżywcza dla 15 g nasion:
Pestki dyni |
Mak |
Nasiona słonecznika |
|
Energia |
83,4 |
71,7 |
84,15 |
Białko |
3,7 |
3,05 |
3,66 |
Tłuszcz |
6,87 |
6,4 |
6,55 |
Węglow. |
2,7 |
3,7 |
3,7 |
Błonnik |
0,8 |
3,07 |
0,69 |
pestki dyni |
mak |
nasiona słonecznika |
|
Sód |
2,7 |
0,9 |
0,45 |
Potas |
121,5 |
144,45 |
119 |
Wapń |
6,45 |
190 |
19,6 |
Fosfor |
175,5 |
153,3 |
117,6 |
Magnez |
81 |
68,7 |
53,8 |
Żelazo |
2,25 |
1,2 |
0,63 |
pestki dyni |
mak |
nasiona słonecznika |
|
Wit. A |
5,7 |
0 |
0,75 |
Wit. E |
3,9 |
0,27 |
4,2 |
Wit. B1 |
0,03 |
0,01 |
0,2 |
Wit. B2 |
0,05 |
0,018 |
0,04 |
Wit. B3 |
0,25 |
0,12 |
1,04 |
Przydatny wpis.
Dziękujemy za komentarz. Postaramy się o więcej równie przydatnych wpisów.