Najlepsze serki do ciast

serki śmietankowe

Dlaczego i jak warto czytać etykiety?

O białych serach pisałyśmy już tu: link. Jednak asortyment tego typu produktów jest na tyle szeroki, że zasługuje na kolejne porównanie. Serki, które wykorzystamy do przygotowania sernika na zimno mogą podobnie się nazywać, mieć podobne właściwości technologiczne, ale zupełnie inny skład.

Nie chodzi tylko o kalorie, ale też o zawartość tłuszczu, którego jest zazwyczaj za dużo w diecie.

Serek Philadelphia często pojawia się w wielu przepisach kulinarnych, np. tu. Z przyjemnością czytam komentarze, w których czytelnicy zastanawiają się czy mogą go zastąpić innym produktem.

Im prostszy skład tym lepiej. Pamiętam jednego z wykładowców, który kierował się zasadą, że wybiera w sklepie tylko te produkty, które znała jego babcia. Zamiast snickersów wybrałby czekoladę a zamiast serków do smarowania zwykły biały ser.

Skład a co za tym idzie wartość odżywcza takich produktów jest bardzo różnorodna. Widać to po wartościach przedstawionych w tabeli. Zawartość kalorii waha się między 127-248 kaloriami, a zawartość tłuszczu między 8,5 a 23,5g. Mimo, że serek Bieluch nie sponsoruje tego artykułu muszę przyznać, że wybija się on składem i wartością odżywcza na tle innych produktów. Poza tym czy to wystarczy jeśli dietetyk podczas wizyty zaleci spożywanie białego sera? Jest tak wiele różnych białych serów, że niestety chyba należy określić dokładnie o jaki ser chodzi.

Oto porównanie czterech losowo wybranych serków do kanapek, serników lub innych potraw:

Serek  śmietankowy łaciaty naturalny

Philadelphia light

Twój smak naturalny

Piatnica

Bieluch naturalny

Skład

Serek śmietankowy,

białka mleka, sol,

Mleko pełne białka mleka, śmietana, sól, stabilizatory e410 e407, kwas cytrynowy

Serek śmietankowy (mleko pasteryzowane i śmietana), sól, białka mleka

Mleko pasteryzowane, czyste kultury mleczarskie

Kalorie

248

157

243

127

Tłuszcz

23,5

11,5

23

8,5

nasycone

16

15,4

Węglowodany

3,2

4,1

3,0

4,0

Białko

5,8

8,0

6,0

8,6

Sód

0,7

0,8

serki do sernika na zimnoPodoba ocena niektórych produktów jest tu: link.

2 komentarze

  1. Agnieszka z | | Odpowiedz

    W całości zgadzam się z tym artykułem, obecnie różnorodność wszystkich produktów wymaga sprecyzowania przy dokonywaniu wyboru. Nie inaczej jest przy serkach różnego rodzaju. Sama najczęściej wybieram Bielucha, mój syn potrafi nieraz zjeść cały na raz na deser 🙂

  2. Mania z | | Odpowiedz

    W lodówce z serków mamy tylko Bieluch naturalny i leki (jestem na diecie i to rekomendacja dietetyczki). Stosuję go i do kanapek i wcinamy z pudełka, na słono, na ostro, na słodko itd … zastosowań bielucha w kuchni jest ilość nieskończona :). Super zdrowy serek. Zakochana w nim jestem.

Napisz odpowiedź

*

code