Orzechy brazylijskie są najbogatszym żywieniowym źródłem selenu (średnie stężenie selenu w 6-8 sztukach to 544ug). Jeden orzech brazylijski pokrywa dzienne zapotrzebowanie na selen.
- Selen podobnie jak kobalt, miedź, żelazo, mangan oraz cynk wchodzi w skład enzymów koniecznych do prawidłowego przebiegu procesów biochemicznych,
- zapotrzebowanie dla kobiet i mężczyzn na selen wynosi: na poziomie EAR 45 ug a na poziomie RDA 55 ug,
- w diecie wegańskiej mogą występować niedobory selenu, jest to związane z tym, że jego źródłem jest głównie mięso, podroby, ryby oraz skorupiaki,
- zawartość selenu w warzywach i owocach jest niska, w większych ilościach znajduje się w:
Czosnku 14,2 ug w 100g
Kukurydzy (kolba niesolona i konserwowa) 0,7 ug w 100g
Suchych nasionach roślin strączkowych:
Fasoli białej 1,3 ug w 100g
Soczewicy 8,3 ug w 100g
Grzybach,
- ilość selenu w warzywach i owocach zależy od zawartości selenu w glebie, na której są uprawiane,
- przyswajalność selenu zwiększa:
- jego niedobór w organizmie,
- obecność metioniny,
- Witaminy A, E i C oraz innych antyoksydantów,
- w czasie przewlekłej biegunki suplementuje się selen ze względu na jego znaczne straty z kałem,
- występowanie marskości wątroby determinuje suplementację selenem,
- selen charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym,
- może zmniejszać natężenie bólu,
- selen naprawia uszkodzone DNA,
- osoby, które przebyły chorobę nowotworową powinny zwiększyć spożycie selenu w diecie,
- niska zawartość selenu w diecie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych,
- jest antyoksydantem więc chroni przed działaniem wolnych rodników,
- poziom selenu w potrawach zależny jest od ich temperatury i czasu obróbki termicznej,
- selen jest konieczny do metabolizmu hormonów tarczycy,
- długotrwały niedobór selenu może powodować gorszą przyswajalność jodu,
- selen spełnia ważną role w zachowaniu prawidłowej odporności organizmu,
- W Polsce spożycie Selenu waha się między 30,2 ug a 52,4 ug, głównym źródłem tego składnika są:
- mięso i jego przetwory 37%
- produkty zbożowe 21%
- mleko i jego przetwory 11%
- jaja 9%
- ryby %
Zarówno niedobór jak i nadmiar selenu w diecie jest niebezpieczny
Niedobory występują:
- u osób chorych na AIDS,
- w chorobach naczyń krwionośnych,
- w ostrym zapaleniu trzustki,
- w retinopatii,
- w chorobach zapalnych,
- u chorych z depresją.
Dawki 900ug selenu dziennie przez dłuższy czas mogą powodować objawy zatrucia:
- łamliwość i utartę paznokci oraz włosów,
- depresję,
- nudności i wymioty,
- oddech o zapachu czosnku,
- pocenie się.
Orzechy brazylijskie są najbogatszym żywieniowym źródłem selenu (średnie stężenie selenu w 6-8 sztukach to 544ug). Jeden orzech brazylijski pokrywa dzienne zapotrzebowanie na selen.
Muszę to wypróbować.
Dzień dobry 😉
Mowa jest także o prażonych i solonych? ;>
🙂
jako, że choruję na tarczycę, takie selenowe przekąski są dla mnie idealne 😉
Nie zgodzę się z tym, że weganie mają większy problem z niedoborem selenu, właśnie otrzymałam wyniki analizy pierwiastkowej włosa i okazuje się że mam niewielki niedobór tego pierwiastka – a weganką jestem naście lat, rok witarianką. Mąż wszystko jedzący prawie go nie ma!
Więc wszystko-żerco, niech twoja czujność nie będzie uśpiona 😉
Poza tym skoro w naszych glebach nie ma tego pierwiastka – to jak to jest możliwe że znajdzie się on w naszym lokalnym pożywieniu nie ważne czy to roślina czy mięso (bo przecież to mięso teoretycznie na tych roślinach rośnie, praktycznie na modyfikowanej genetycznie soi bez świeżego powietrza i słońca)??!!
Gleby obfitujące w selen znajdziemy w Kanadzie 🙂
Niedobór selenu jest problemem wszystkich mieszkających w naszej szerokości geograficznej!
Dziękujemy za komentarz.
Uwielbiam te orzechy, ale zapewne są bardzo kaloryczne.
1 dziennie nie utuczy…
jak wszystkie orzechy…
W tekście występuje pewna nielogiczność. Według państwa weganizm sprzyja powstawaniu niedoborów selenu. Jednocześnie podajecie do wiadomości, że najbogatszym źródłem selenu są orzechy brazylijskie- produkt wegański. Wniosek- problem nie leży w diecie wegańskiej, ale w jej złym skomponowaniu.
W tekście występuje pewna nielogiczność. Według państwa weganizm sprzyja powstawaniu niedoborów selenu. Jednocześnie podajecie do wiadomości, że najbogatszym źródłem selenu są orzechy brazylijskie- produkt wegański.
Wniosek- problem nie leży w diecie wegańskiej, ale w jej złym skomponowaniu.
Jem 3 orzechy dziennie, przeciwciała anty TPO po około 5 miesiącach spadły mi z 65 do 23. Nic innego nie biorę.
„Źródłem choroby jest zła wentylacja.” Owidiusz