Na sklepowych półkach często znajdują się produkty, które są przedstawiane przez producentów jako zdrowe lub dietetyczne. Warto sprawdzić czytając skład produktów czy tak jest rzeczywiście. Zanim rozpoczełam studia dietetyczne myślałam, że spożywanie ciastek owsianych jest usprawiedliwionym wyborem ze względu na ich właściwości odżywcze. Owszem, płatki owsiane są źródłem węglowodanów złożonych, które powoli dostarczają energię, są źródłem błonnika oraz Witamin z grupy B jednak te właściwości nie wystarczą, żeby ciastka owsiane mogły być uznane za element racjonalej diety, nie tylko diety dla osób odchudzających się. Oczywiście, aby móc ocenić ich właściwości i generalizować powinnyśmy przedstawić skład oraz wartość odżywczą wielu rodzajów ciastek owsianych. Mamy nadzieję, że z czasem nam się to uda, póki co proponujemy dokładne czytanie receptur produktów. Poniżej przedstawiamy skład oraz wartość odżywczą wybranych ciasteczek owsianych kupionych w sklepie ekologicznym i naszą, bardziej dietetyczną alternatywę.
Ciasteczka owsiane z musem jabłkowym
Skład:
- 250g musu jabłkowego
- 250g płatków owsianych
- jajko
- cynamon
Sposób przygotowania:
Dwa średniej wielkości jabłka należy zetrzeć na mus, poddusić w garnku. Dodać cynamon, jeżeli chcesz dodać cukier, to jest ten moment. Do chłodnego musu należy wbić jajko i dodać płatki owsiane i wymieszać. Następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego, które należy spłaszczyć w dłoniach. Ciasteczka należy piec do lekkiego zarumienienia w 180 stopniach około 12 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości przygotowanych ciasteczek.
- Powyżej przedstawiony przepis umożliwia kontrolowanie ilości cukru, możesz go w ogóle nie dodawać,
- zamiast płatków możesz zdecydować się na inne składniki np. orzechy, otreby, sam decydujesz o ich składzie,
- jabłka zastępują masło jako składnik scalający poszczególne ingredienty, dzięki temu ciastka nie stają się źródłem tłuszczu oraz kalorii,
- do ciastek można dodać swoje ulubione przyprawy, które podkreślają naturalną słodycz jabłek, np. cynamon, wanilię lub kardamon,
- dodawane do gotowych wyrobów owoce suszone często zawierają konserwanty, cukier oraz tłuszcz.
Skład ‚gotowych’ ciasteczek owsianych:
cukier, płatki owsiane 15%, mąka pszenna, masło, jabłka suszone 9%, pasteryzowane jaja, mąka graham, mleko w proszku odtłuszczone, syrop cukru inwertowanego, woda, lecytyna sojowa, wanilia, melasa z cukru trzcinowego, substancje spulchniające (difosforan disodowy i wodorowęglan sodu), mąka sojowa, cynamon, sól, błonnik.
Wartość odżywcza gotowych ciasteczek, dla 100g:
- Wartość energetyczna 430kcal
- Tłuszcz 12.5g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4.88g
- Węglowodany 72.7g
- w tym, cukry 43.8g
- Białko 5.2
Wartość odżywcza ‚naszych’ ciasteczek, dla 100g:
- Wartość energetyczna 197.96 kcal
- Tłuszcz 4.51g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0.93g
- Węglowodany 35.89 g
- w tym, cukry 1.76g
- Białko 6.91g
- W składzie gotowych ciasteczek owsianych jako pierwszy PRZED płatkami owsianymi występuje cukier. Składniki przedstawiane są w kolejności według ilości w jakiej występują w produkcie. Dzieki temu wiemy, że zawartość cukru jest większa niż płatków owsianych w ciasteczkach,
- im prostszy skład produktu tym prawdopodobnie lepiej dla naszego zdrowia i sylwetki,
- domowe ciasteczka zawierają o połowę mniej kalorii, trzy razy mniej tłuszczu oraz znacznie mnie cukru dodanego, prostego niż gotowe ciasteczka.
Dziękuje ci za świetny przepis. Chodzą za mną takie ciasteczka. Będą na 2 śniadanie do jogurtu 🙂
Bardzo lubię płatki owsiane a „Ciasteczka owsiane dietetyczne” są znakomite . Nieco zmodyfikowałam ich wersję i dodałam świeżego tartego imbiru ok. 2 cm , pół łyżeczki cynamonu oraz 5 szt. orzechów włoskich pokruszonych . Ciasteczka są aromatyczne i świetnie się pieką .
Dziękuje za przepis i pozdrawiam Ludka.
Dziękuję za przepis, jest świetny. Od dawna szukałam przepisu na batoniki owsiane i ten jest moim ulubionym.
Musiałam piec dużo dłużej.
Ciastka smakują wyśmienicie. Dodałam orzechy, rodzynki i czekoladę 95%. Lepsze niż ze sklepu.
Z niecierpliwością czekam na inne dietetyczne przepisy!
dzięki za przepis, za kilka dni wykorzystam go i zobaczymy jak wyjdą ciastka 🙂
Polecam równie prosty przepis, jak nie prostszy. Wlewamy do garnka jedną szklankę mleka i dodajemy do niej 8 łyżek płatków owsianych oraz słodzik (najlepiej naturalny typu stewia). Gotujemy to przez parę minut cały czas mieszając, aż uzyskamy papkę. Ja dodaje do tego jeszcze co mam pod ręką np migdały albo siemienie lniane. I ową papkę wrzucamy do nagrzanego piekarnika na 15min, łyżką porcjując i ugniatając na ciasteczka.
Można jeszcze szybko zrobić polewę czekoladową do ciasteczek mieszając kakao z mlekiem i słodzikiem – podgrzewając delikatnie cały czas mieszając.
Uwielbiam ten przepis, regularnie z niego korzystam. „Sprzedałam” go dalej, koleżankom bardzo smakują te ciastka.
Dodaję bakalie, dzięki temu ciastka są słodkie. Bardzo polecam
Przed chwilką upiekłam , jeszcze są ciepłe:-) Ja nie podgrzewałam musu , po prostu zmieszałam wszystkie składniki i tez wyszły super. Za przepis dziękuję i za interesujący zestaw informacji odnośnie tych pysznych ciasteczek. Ponieważ ciastka są bez tłuszczu można śmiało zrobić do tego słynną pastę Budwig ( szczegóły w necie) na słodko z miodem, i posmarować nimi ciasteczka.
Widzę,że p. Aleksander tez podzielił się interesującym przepisem , z tym ,ze ja zamieniłabym mleko na wodę i nie dodawałabym cukru , co najwyżej posmarowałam po wystudzeniu miodem:-)
Ślę cieplutkie pozdrowienia 🙂
ile z tego wychodzi ciasteczek uformowamych ?
Ile ciasteczek wyszło z tych porcji?
Od siebie dodam tylko że jeśli ktoś szuka herbatników to warto zawsze patrzyć na skład aby był dobry bez dodatków szkodliwych. Osobiście na przykład nie polecam takich z spółek ze zdrową żywnością na przykład chyba najbardziej znane http://www.open-youweb.com/herbatniki-lekkie-o-smaku-czekoladowym-opinia/ bo są zdecydowanie przesadnie drogie a skład wcale nie jest powalający na kolana. Warto szukać swoich aby znaleźć najlepsze – ja nadal poszukuję.