O odczuwaniu smaku

arbuz

Artykuł napisany na podstawie artykułu dr hab.lek.med. Dariusza Włodarka, który ukazał się w magazynie „Food Forum” Nr 2 (5) 2014.

Na smak produktu wpływa nie tylko sam smak, ale także jego:

  • zapach,
  • konsystencja,
  • temperatura.

Dlatego jeżeli dziecko odmawia spożycia pewnych produktów warto zadbać o powyższe właściwości jedzenia. Może czasami warto podgrzać potrawę, żeby zachęcić je do spożycia. Z kolei jeżeli chory odmawia spożycia warzyw w postaci surówki może trzeba spróbować podać je w postaci zupy, koktajlu lub puree.

Pierwszym akceptowanym przez nas smakiem jest smak słodki.

Dlaczego?
Wynika to prawdopodobnie z faktu, ze słodki smak kojarzy się z dostarczeniem energii.

Dlaczego dzieciom może być ciężko akceptować smak

gorzki i kwaśny?

Smak gorzki może kojarzyć się dzieciom, że potrawa jest zatruta toksynami
natomiast smak kwaśny, że jedzenie jest popsute. W pewnym sensie jest to reakcja obronna organizmu, żeby się nie zatruć.

Słony smak może informować

o obecności soli mineralnych.

  Smak umami  informuje

o obecności białka.

 

  • Już płód połykając płyn owodniowy poznaje smaki potraw, które spożywa mama. Dlatego jedząc m.in warzywa w czasie ciąży przyzwyczajamy dziecko do ich smaku.

Aby zachęcić dziecko do spożywania nowych produktów warto nowe smaki lub smaki do których dzieci nie są jeszcze przekonane podawać ze smakami akceptowanymi. Wymieszać niechętnie jedzone brokuły z ulubionym bananem.

Warto podawać dzieciom produkty i potrawy wielokrotnie nie zniechęcając się, że dziecko nie chce jeść. Próbować, ale nie zmuszać. Po pewnym czasie dziecko powinno się przyzwyczaić do nowego smaku.

Skąd wynika ta ostrożność w jedzeniu?
Nasi przodkowie, nie wiedzieli, które rośliny są bezpieczne, dlatego próbowali wszystkiego w niewielkiej ilości, jeżeli nie widzieli negatywnych rezultatów sięgali po roślinę kolejny raz włączając ją na stale do swojego jadłospisu.

Czym jest neofobia?

Neofobia to lęk przed nowymi produktami i potrawami.

Najsilniejszy lęk występuje miedzy 18 a 24 miesiącem życia. Dzieci zaczynają wtedy intensywnie chodzić, więc mają więcej jedzenia pod ręką i boją się, że to co znajdą może okazać się trujące.

MALINY

Oraz ciekawostka szczególnie dla osób na diecie redukcyjnej: potrawy najbardziej nam smakują na samym początku kiedy je jemy. Dlatego jeżeli ktoś dba o figurę warto, żeby zrobił sobie krótką przerwę na sałatkę po paru porcjach makaronu.

7 komentarzy

  1. Jagoda z | | Odpowiedz

    Bardzo ciekawy artykuł! Dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy, dzięki! 🙂

  2. dietetyk Magda z | | Odpowiedz

    Fajny, informacyjny artykuł. Można się dużo z niego dowiedzieć o smaku.

  3. odchudzanie z | | Odpowiedz

    ciekawe z tą neofobią:) interesujący artykuł!

  4. Aneta z | | Odpowiedz

    To poowinny wziąć sobie do serca zwłaszcza wszystkie niedoszłe mamy 🙂

  5. Ewka z | | Odpowiedz

    Moje dziecko ma odwrotność neofobii 🙂

  6. qib.pl z | | Odpowiedz

    bardzo ciekawe:)))

  7. kswksw121512 z | | Odpowiedz

    ciekawy post, zapraszam http://fantastic-brand.blogspot.com/

Napisz odpowiedź

*

code