Oto streszczenie artykułu z „Twojego Stylu” numer 7 (312).
1. Polska zajmuje 3 miejsce wśród krajów Unii Europejskiej produkujących żywność ekologiczną.
2. Do najczęściej kupowanych w sklepach ekologicznych produktów należą:
– świeże warzywa i owoce,
– jogurty, kefiry oraz jaja.
3. Głównym powodem, dla którego klienci decydują się na zakup tego typu żywności jest chęć kupowania produktów bez:
– konserwantów
– niepotrzebnych dodatków i polepszaczy.
4. Artykuł sugeruje, że żywność ekologiczna zawiera mniej:
-kadmu
-azotu
-azotanów
-azotynów
-pozostałości po pestycydach
w porównaniu do żywności tradycyjnej.
4. Artykuł sugeruje również, że żywność ekologiczna zawiera więcej makro i mikro elementów oraz witamin w porównaniu do żywności tradycyjnej.
5.W publikacji restauratorka Agnieszka Kręglicka przytacza anegdotę dotyczącą warsztatów Slow Food. Pośród różnych ugotowanych jajek na twardo nikt z uczestników warsztatów nie poznał po smaku, które są ekologiczne a które pochodzą od kur mieszkających w klatkach. W przypadku białego sera odpowiedzi były bezbłędne. Każdy wiedział, że suchy rozpadający się ser nie jest ekologiczny. Natomiast bio ser charakteryzował się puszystą i kremową konsystencja.
6. Podział żywności ze względu na podatność jej na skażenie pestycydami:
Najbardziej skażone pestycydami są: |
Najmniej skażone pestycydami są: |
Truskawki, |
Awokado, |
Jabłka, |
Ananasy, |
Nektarynki, |
Mango, |
Brzoskwinie, |
Papaje, |
Winogrona, |
Kiwi, |
Wiśnie, |
Grejfruty, |
Pomidory, |
Melony, |
Papryka, |
Kukurydza, |
Seler, |
Kapusta, |
Szpinak, |
Cebula, |
Ogórki. |
Szparagi, |
Bakłażan, |
|
Kalafior, |
|
Mrożony zielony groszek. |
|
Suche produkty: kasze, ryż, makaron. |
7. W tekście wspomniano o raporcie Ośrodka Ewaluacji: „Kogo nęci zdrowe jedzenie?”.
8. Przedstawione w publikacji alternatywy do sklepów ekologicznych to:
– RWE rolnictwa wspierane przez społeczność,
-kooperatywy spożywcze,
-zamawianie skrzynek od rolnika.
9. Publikacja odnosi się do listy najbardziej zanieczyszczonych warzyw i owoców publikowanej przez Envirinmental Working Group na podstawie badań Departamentu Rolnictwa.
10. Definicja ekologii jest połączona z sezonowością produktów. Oto link gdzie można sprawdzić kalendarz występowania warzyw i owoców:
www.produkty-tradycyjne.pl/kalendarz
Na szczęście mam ogródek, więc świeże warzywa mam z własnej ziemi, nie są niczym nawożone więc generalnie wiem co jem 😉
Dziękuję, że zwracają państwo uwagę na wartości, jakie idą z kupowaniem żywności ekologicznej i stosowanie jej w zrównoważonej diecie. Często stosowane dodatki powodują utratę wartości, które mają pozytywny wpływ na spożywane substancje. Niejednokrotnie niestety czynnikiem decydującym bywa cena.
Pozostaje tylko wierzyć w uczciwość gospodarstw :). Pracując w Holandii na własne oczy widziałam szklarnie z ogórkami, gdzie ogórki z jednego miejsca po prostu rozkładane były na dwie kupki – ekologiczne i nieekologiczne, a były to dokładnie te same warzywa…
Super post 🙂
Korzystamy z ekologicznych warzyw, mamy w domu też uzdatnioną wodę filtrem redox fitaqua – ta woda również podnosi odporność organizmu.
Interesujące informacje.
Wiadomo, że najlepsze i najzdrowsze są warzywa wychodowane w swoim ogródku, ale nie zawsze mamy taką możliwość.
Ciekawy artykuł.
Jak zwykle świetny i merytoryczny artykuł.
Przydatne informacje.
Super wpis. Cenne infomacje.