Skąd wiadomo, które produkty mają dużo tłuszczu?

Jeżeli producent zapewnia nas, że jego produkt zawiera mało tłuszczu, mało węglowodanów lub jest źródłem błonnika łatwo sprawdzić czy mówi prawdę. Wystarczy sprawdzić podaną zawartość tych składników z poniższymi normami:

produkt, który zawiera dużo węglowodanów ma:

podrabiane pieczywo

  • od 10g i więcej węglowodanów w 100g produktu.

Produkt, który zawiera mało węglowodanów ma:

  •  do 2g i poniżej węglowodanów w 100g produktu.

agrest witamina c

Źródłem błonnika pokarmowego są produkty, które zawierają przynajmniej 3g błonnika na 100g lub 1.5 g błonnika na 100kcal.

Dużo soli zawierają produkty, które mają 1,25g soli i więcej w 100g danego produktu.

Mała zawartość soli to 0,25g soli i mniej w 100g produktu.
IMG_2762

Dużą zawartość tłuszczu ogółem mają produkty, które mają 20g tłuszczu lub więcej w 100g produktu. W przypadku tłuszczów nasyconych 5g tłuszczu i więcej w 100g produktu oznacza dużą zawartość tłuszczu.

Mała zawartość tłuszczu to 3g lub mniej tłuszczów ogółem w 100g produktu, a 1g tłuszczów nasyconych w 100g produktu.

2 komentarze

  1. Marek z | | Odpowiedz

    świetnie tutaj u Ciebie 🙂

  2. Anonim z | | Odpowiedz

    Marek – ale to blog Kasi i Karoliny

Napisz odpowiedź

*

code