Jeżeli producent zapewnia nas, że jego produkt zawiera mało tłuszczu, mało węglowodanów lub jest źródłem błonnika łatwo sprawdzić czy mówi prawdę. Wystarczy sprawdzić podaną zawartość tych składników z poniższymi normami:
produkt, który zawiera dużo węglowodanów ma:
- od 10g i więcej węglowodanów w 100g produktu.
Produkt, który zawiera mało węglowodanów ma:
- do 2g i poniżej węglowodanów w 100g produktu.
Źródłem błonnika pokarmowego są produkty, które zawierają przynajmniej 3g błonnika na 100g lub 1.5 g błonnika na 100kcal.
Dużo soli zawierają produkty, które mają 1,25g soli i więcej w 100g danego produktu.
Mała zawartość soli to 0,25g soli i mniej w 100g produktu.
Dużą zawartość tłuszczu ogółem mają produkty, które mają 20g tłuszczu lub więcej w 100g produktu. W przypadku tłuszczów nasyconych 5g tłuszczu i więcej w 100g produktu oznacza dużą zawartość tłuszczu.
Mała zawartość tłuszczu to 3g lub mniej tłuszczów ogółem w 100g produktu, a 1g tłuszczów nasyconych w 100g produktu.
świetnie tutaj u Ciebie 🙂
Marek – ale to blog Kasi i Karoliny