Nie każdy ‚ciemny’ chleb to zdrowy chleb. Pieczywo często barwione jest karmelem, sproszkowaną cykorią lub słodem dzięki czemu uzyskuje się charakterystyczny kolor, co nie łączy się jednak z właściwościami pieczywa produkowanego z mąki razowej.
W jaki sposób nie dać się oszukać?
- czytać skład pieczywa, często na chlebach lub sklepowych półkach znajdują się etykietki ze składem; prawdziwy chleb powinien zawierać: mąkę, wodę, zakwas oraz sól, ewentualnie dodatki w postaci nasion lub orzechów,
- uważnie przyglądać się pieczywu, bułka znajdująca się na zdjęciu wydaje się być ‚lżejsza’ i delikatniejsza od chleba. Ponadto chleb jest bardziej ‚zbity’ i o wiele bardziej się kruszy,
- uważnie przyglądać się reakcji swojego organizmu, pieczywo barwione wywołuje podobną reakcję jak słodycze; nagły wzrost stężenia cukru we krwi, co w konsekwencji powoduje, że szybciej jesteśmy głodni.
„Nie każdy ‚ciemny’ chleb to zdrowy chleb”
Istnieje coś takiego w ogóle jak „zdrowy chleb” ?
prawie każdy chleb w piekarni jest z mąki pszennej lub z jej dodatkiem, czyli dietetycy polecają jedzenie glutenu?
Nie nazwałabym tego polecaniem glutenu, a dlaczego gluten nie powinien być elementem diety?