Artykuł przede wszystkim dla wegetarian i wegan. Dlaczego? Ponieważ znowu poruszamy temat odpowiedniego łączenia białek. Wyjaśnienie tego zagadnienia znajduje się tu: link. Dzisiaj białkowa porada z książki Cameron Diaz pt: ”Ja, kobieta”. Oto międzynarodowe potrawy, które łączą produkty roślinne w taki sposób, aby tworzyły aminokwasowy skład taki jaki jest w mięsie. A nawet lepszy.
Taco: kukurydziana tortilla z fasolą
Succotash: kukurydza + fasola
Sushi: ryż + soja
Potrawka z orzechów ziemnych: ryż + orzechy ziemne
Ryż z czerwoną fasolą Cajun: ryż + fasola
Dal: soczewica+ ryż
Chana masala: ciecierzyca + ryż
Mujadara: soczewica + ryż
Gallo pinto: ryż + fasola
ja raczej jestem miłośniczką mięs, najbardziej drobiu ale zawsze coś 🙂 jednak wydaje mi się, że takie połączenia o których mówisz też całkiem fajnie faktycznie mogą uzupełniać zapotrzebowanie białkowe 🙂 poza tym to super odbicie od rutynowych posiłków i zdrowe 🙂 ciekawy wpis 🙂
U mnie bez mięsa się nie obejdzie!
Ja uwielbiam fasole z różnymi dodatkami 🙂 Gdzie można nabyć książkę?
Bardzo ciekawy wpis, polecasz ogólnie zakup tej książki? W mojej diecie brakuje mi dość sporo białka, staram się go uzupełniać za pomocą suplementów, ale wolałabym dostarczać je naturalnie, dlatego zastanawiam się nad tą książką.
Cameron Diaz wygląda na prawdę super, przyłączam się do pytania gdzie kupić tą książkę?
Zdrowe odżywianie to podstawa.