2 komentarze

  1. zosia.ja z | | Odpowiedz

    Myślę, że gotowe obiadki są dla malucha bezpieczniejsze, ponieważ są dokładnie badane i sprawdzane. Mama natrudzi się przy garach, a nie będzie miała świadomości, że kupiła na straganie jakieś chemiczne świństwo, a nie marchewkę.

  2. tymczasem.... z | | Odpowiedz

    Jak donosi Children’s Foods Campaigns, w słoiczkach z posiłkami dla niemowląt (nawet tych z oznaczeniem BIO) występują szkodliwe ilości kwasów: cytrynowego, askrobiowego i foliowego. Dodatkowo w metalowych pokrywkach słoiczków z jedzeniem stwierdzono obecność szkodliwego BPA.
    Autorzy Reflux Diet Cookbook przetestowali 30 słoiczkow z różnymi daniami: owocami, warzywami, makaronami i mięsem. Okazało się, że w większości z nich poziom ph jest wyższy, niż przewidują normy.
    Zakwaszone jedzenie nie jest szkodliwe w małych ilościach, jednak jako stały element diety może prowadzić do dolegliwości żołądkowych.
    Niektóre gotowe posiłki dla dzieci (np. jabłka) są wystarczająco kwaśne i “wzbogacanie” ich dodatkową ilością kwasów bywa niebezpieczne.
    Kwasy stosowane jako konserwanty mogą powodować refluks żołądkowo-przełykowy u dzieci, czyli cofanie się pokarmu z żołądku do jamy ustnej. Zaburzenia wzrostu, problemy z oddychaniem, infekcje przełyku, złe nawyki żywieniowe, to niektóre z problemów wywołanych refluksem.

    http://dziecisawazne.pl/w-sloiczkach-z-zywnoscia-dla-dzieci-jest-za-duzo-kwasow/

Napisz odpowiedź

*

code