Wegański eksperyment

Zapraszam wszystkich do wzięcia udziału w dietetyczno-wegańskim eksperymencie.

groszekO niedoborach wśród vegan krążą legendy. Wspominałyśmy o nich tu. Jednak wszyscy zgodnie przyznają, że ewentualne niedobory zależą od indywidualnej diety. Oto tygodniowe menu przygotowane na podstawie przepisów z bloga Jadłonomia. Wkrótce przedstawię wartość odżywczą całego menu tygodnia vegańskiego. Uwzględnię zawartość makroskładników, w tym białka, witamin i składników mineralnych. Obstawiacie jakieś niedobory? Muszę przyznać, że sama jestem ciekawa wyników.

Oto polskie zalecenia i ‚piramida’ dla wegan: link.

Dzień 1

Śniadanie:

Jagodowe pancakes

link

Drugie śniadanie:

Hummus z warzywami

link

Obiad:

Makaron z pesto z pietruszki

z sałatką z pomidorów i papryki

                                                          link

Podwieczorek:

Tofurnik

link

Kolacja:

Dwie kromki chleba zmieniającego życie

z pastą z bakłażana i pomidorem

link link

Dzień 2

Śniadanie:

Domowa granola z mlekiem sojowym

i świeżym bananem

link

Drugie śniadanie:

Chowder kukurydziany

link

Obiad:

Curry z bakłażanem z ryżem

świeży szpinak z truskawkami

link

Podwieczorek:

Tarta jaglana ze świeżymi owocami

link

Tarta daktylowo-jaglana

Kolacja:

Kabaczki i pomidory

link

Dzień 3:

Śniadanie:

Buraczane pancakes

link

Drugie śniadanie:

Kanapki z salsą z awokado

Surówka z marchwi i jabłka

link

Obiad:

Kasza pęczak z pomidorowym pesto

z zieloną sałatą

link

Podwieczorek:

Budyń marchewkowy

link

Kolacja:

Wrapy meksykańskie

szklanka mleka owsianego

link

Dzień 4:

Śniadanie:

Hummus z burakiem i chleb zmieniający życie

kwaszony ogórek

link

Drugie śniadanie:

Sałatka z jarmużu

szklanka mleka sojowego

link

Obiad:

Gulasz z czarnej soczewicy i jarmużu

&

Sałatka z arbuza z oliwkami i bazylią

link link

Podwieczorek:

Lody wegańskie orzechowe

link

Kolacja:

Canneloni z dynią i kaszą

link

Dzień 5:

Śniadanie:

Naleśniki z karobowym musem i malinami

link

Drugie śniadanie:

Pasztet soczewicowy z chlebem

zmieniającym życie ogórek kwaszony

link

Obiad:

Falafel surówka z czerwonej kapusty z granatem

link link

Podwieczorek:

Krem daktylowy z pieczywem i jagodami

ciasto z daktylami

link

Kolacja:

Pieczone pierogi i buraki w sosie vinegret

link

Dzień 6:

Śniadanie:

Koktajl z jarmużem

jarmuż

link

Drugie śniadanie:

Hummus z bobu z mieszanymi warzywami: marchewką, kalarepką

link

Obiad:

Kokosowy dal z chlebkami naan i surówka z selera i jabłka

link

Podwieczorek:

Marchewkowy sernik z nerkowców

link

Kolacja:

Papryka faszerowana brązowym ryżem & lemoniada ogórkowa

link link

Dzień 7:

Śniadanie:

Kanapki z pastą jajeczną i pomidorem, jabłko

link

Drugie śniadanie:

Jaglany shake & chipsy z jarmużu

link link

Obiad:

Wege jaglane burgery & sałatka ogórkowa

kotleciki jaglane

link link

Podwieczorek:

Pudding chia buraczano-kokosowy

link

Kolacja:

Pieczone pomidory z bułką grahamką

link

2 komentarze

  1. Anonim z | | Odpowiedz

    obstawiam brak wit D i B12, jodu – hahah 😀
    mało selenu
    może ciut mało wit. E, (ewentualnie cynku, wapnia, ale wątpię :))
    dobry jadlospis dla kogoś kto lubi gotowac i chce zacząc przygodę w wege.
    dla mnie trochę mało owoców 🙂
    Pozdrawiam!

  2. AdamS z | | Odpowiedz

    Nie wiem czy ten jadłospis jest zbalansowany pod względem witamin i mikroelementów ale po kilku dniach stosowania (z pewnymi modyfikacjami – dodałem orzechy) czuję się świetnie. Warto spróbować czegoś nowego.

Napisz odpowiedź

*

code