Do tej grupy żywności należą:
- ryby słodkowodne,
- ryby morskie,
- mięczaki,
- skorupiaki,
- konserwy rybne.
Jakie właściwości mają produkty, które należą do grupy: ryb, przetworów rybnych i owoców morza?
zawierają około 16-20% dobrze przyswajalnego białka
o wysokiej wartości odżywczej
wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 (EPA i DHA)
w porówania do mięsa zwierząt rzeźnych zawierają więcej:
fosforu
potasu
magnezu
są źródłem witamin z grupy B i selenu
ryby drobnoościste np. śledź maja znacznyy udział wapnia (ości)
Ryby morskie i owoce morza dostarczają jodu
niektóre ryby np. łosoś lub makrela zawierają znaczne
ilości witaminy A i D
Zawartość kalorii w chudych rybach i mięczakach oraz skorupiakach wynosi od 60 do 115 kalorii w 100g
Jeżeli chodzi o ryby tłuste, wędzone, marynowane ich kaloryczność może dochodzić nawet do 400kcal w 100g
Ryby można podzielić ze względu na zawartość tłuszczu na:
- ryby chude zawierające poniżej 5% tłuszczu np.
flądra, dorsz, większośc ryb słodkowodnych, skorupiaki i mięczaki
- ryby tłuste zawierające od 9 do 20% tłuszczu np.
makrela, węgorz, śledź, tuńczyk oraz łosoś.
myslalam ze wiecej informacji znajde w tym poscie a tu tylko suche definicje..szkoda
Spokojnie to dopiero początek.
Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.
Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.
Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form
lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.
Pozdrawiam
Camelia
Petitchef.pl