Właściwości ryb, przetworów rybnych i ”owoców morza”

ŁOSOŚ

Do tej grupy żywności należą:

  • ryby słodkowodne,
  • ryby morskie,
  • mięczaki,
  • skorupiaki,
  • konserwy rybne.

Jakie właściwości mają produkty, które należą do grupy: ryb, przetworów rybnych i owoców morza?

zawierają około 16-20%  dobrze przyswajalnego białka

o wysokiej wartości odżywczej

wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 (EPA i DHA)

w porówania do mięsa zwierząt rzeźnych zawierają więcej:

fosforu

potasu

magnezu

są źródłem witamin z grupy B i selenu

ryby drobnoościste np. śledź maja znacznyy udział wapnia (ości)

Ryby morskie i owoce morza dostarczają jodu

niektóre ryby np. łosoś lub makrela zawierają znaczne

ilości witaminy A i D

Zawartość kalorii w chudych rybach i mięczakach oraz skorupiakach wynosi od 60 do 115 kalorii w 100g

Jeżeli chodzi o ryby tłuste, wędzone, marynowane ich kaloryczność może dochodzić nawet do 400kcal w 100g

Ryby można podzielić ze względu na zawartość tłuszczu na:

  • ryby chude zawierające poniżej 5% tłuszczu np.

flądra, dorsz, większośc ryb słodkowodnych, skorupiaki i mięczaki

  • ryby tłuste zawierające od 9 do 20% tłuszczu np.

makrela, węgorz, śledź, tuńczyk oraz łosoś.

3 komentarze

  1. ONa z | | Odpowiedz

    myslalam ze wiecej informacji znajde w tym poscie a tu tylko suche definicje..szkoda

  2. Camelia Elena Vasilescu z | | Odpowiedz

    Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

Napisz odpowiedź

*

code