Pierwsza nadesłana ‚lodówka’, to lodówka należąca do Przemka, dwudziestosiedmioletniego singla, pracującego w korporacji. Przemek przyznaje, że lubi gotować, ale na co dzień brakuje mu na to czasu. Oto zdjęcia zawartości jego lodówki
Czytelniku! Jesteś prawdziwym mięsożercą!
Mam nadzieję, że szynkę, salami czy kabanosy spożywasz jako posiłek w formie kanapki. Wybierasz pieczywo pełnoziarniste, a na kanapce znajdują się warzywa. Najlepiej, żebyś do kanapek spożywał porcję warzyw. Zamiast kłaść plaster pomidora na kanapkę przygotuj sobię sałatkę: wybierz warzywo np. pomidora, ogórka, rzodkiewkę, szczypiorek, cebulę, paprykę, marchewkę, dołóż sałatę, kapustę pekińska, rukolęm, kiełki dodaj ulubione przyprawy i łyżkę oliwy z oliwek. W ten sposób zapewnisz prawidłową równowagę kwasowo (pieczywo, WĘDLINY!) – zasadową (warzywa, owoce) w organizmie.
Jeżeli wybierasz wędliny ponieważ je lubisz spróbuj przygotowywać je samodzielnie.
Spróbuj upiec schab, polędwicę lub pierś z kurczaka czy indyka w rękawie do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Zaoszczędzisz nie tylko pieniądze, ale także kalorie.
Wartość odżywcza dla 25 g salami i 25g pieczonego schabu:
-
SALAMI
PIECZONY SCHAB
Wartość energetyczna (kcal) 142
72.75
Białko (g) 5.4
7.6
Tłuszcz (g) 13.43
4.68
Węglowodany (g) 0.35
0.18
Sód (mg) 326.75
15.25
Potas (mg) 87
126.75
Wapń (mg) 2.5
6
Fosfor (mg) 48
75.25
Magnez (mg) 6.25
8.75
Żelazo (mg) 0.55
0.38
Cynk (mg) 0.81
0.7
Cholesterol (mg) 26.75
24.75
Z porównania wynika, że:
- wartość odżywcza – pieczony schab ma o połowe mniej kalorii, czyli aż o 100%.
- tłuszcz – pieczony schab ma go o 9g mniej, w tym przypadku to aż 300% mniej tłuszczu!
- sód – różnica jest kolosalna, głównym źródłem sodu jest sól kuchenna (1g sodu to 2,54 soli kuchennej), należy go ograniczać gdyż prowadzi do rozwoju nadciśnienia.
- białko – to schab pieczony ma go więcej!
Jeżeli nie dysponujesz wystarczającym czasem, żeby samodzielnie przygotować pieczeń, porównuj w czasie zakupów skład wędlin, które wybierasz. .
Wartość odżywcza dla 25g salami i 25g szynki wołowej gotowanej:
SALAMI |
SZYNKA |
|
Wartość energetyczna (kcal) |
142 |
26.75 |
Białko (g) |
5.4 |
5.23 |
Tłuszcz (g) |
13.43 |
0.5 |
Węglowodany (g) |
0.35 |
0.28 |
Sód (mg) |
326.75 |
228.5 |
Potas (mg) |
87 |
100.25 |
Wapń (mg) |
2.5 |
1.25 |
Fosfor (mg) |
48 |
58 |
Magnez (mg) |
6.25 |
6.5 |
Żelazo (mg) |
0.55 |
0.55 |
Cynk (mg) |
0.81 |
0.57 |
Cholesterol (mg) |
26.75 |
13.5 |
Z tego porównania również wynika że szynka gotowana ma mniej kalorii, tłuszczu i sodu, a ilość białka jest porównywalna.
Jeżeli wybierasz wędliny ponieważ nie masz innych pomysłów na kanapki, możesz urozmaicić swoje menu zamieniając szynkę na różne pasty. Proponujemy m.in. pastę z białego sera i szpinaku, pastę z ciecierzycy (hummus), pastę jajeczną z jogurtem, pastę rybną. Takie pasty przygotowane samodzielnie nadają się do spożycia przez 3 dni. Należy je przechowywać w pojemniku w lodówce. Możesz korzystać z nich zamiast z gotowych wędlin lub żółtego sera. Jest to równie proste, a o wiele zdrowsze.
Dwa plastry sera żółtego (60g), porównałyśmy z pastą składającą się z białego sera (35g) ze szpinakiem (25g).
Wartość odżywcza dla 60g sera żółtego i 60g pasty z sera białego i szpinaku:
Ser żółty |
Ser biały półtłusty + szpinak |
|
Wartość energetyczna (kcal) |
228 |
50.55 |
Białko (g) |
17.28 |
7.2 |
Tłuszcz (g) |
17.82 |
1.75 |
Węglowodany (g) |
0.06 |
2.05 |
Sód (mg) |
545.4 |
21.9 |
Potas (mg) |
71.4 |
98.3 |
Wapń (mg) |
501 |
56.15 |
Fosfor (mg) |
249.6 |
86.7 |
Magnez (mg) |
23.4 |
16.4 |
Żelazo (mg) |
0.3 |
0.77 |
Cynk (mg) |
2.64 |
0.5 |
Cholesterol (mg) |
49.8 |
5.95 |
W Twojej lodówce niepokojący jest brak nabiału, jedynie stoi truskawkowa aktivia. Może spróbowałbyś także kefiru lub maślanki. Natomiast jogurt owocowy mógłbyś zastąpić naturalnym i dodać świeże lub mrożone owoce. Zobacz co zyskujesz:
Wartość odżywcza dla 100g jogurtu truskawkowego i 75g jogurtu naturalnego + 25g truskawek:
Jogurt truskawkowy | Jogurt naturalny + truskawki |
|
Wartość energetyczna (kcal) |
99 |
52 |
Białko (g) |
3.5 |
3.4 |
Tłuszcz (g) |
2.6 |
1.6 |
Węglowodany (g) |
15.4 |
6.45 |
Zawartość kalorii wskazuje, że zamiast jednej aktivi możesz spożyć dwa jogurty naturalne z mrożonymi truskawkami.
Jeżeli chodzi o wybór jaj nie będę przekonywała Ciebie do wybierania jaj ekologicznych. Pomijam względy etyczne dotyczące twojego stosunku do żywności ekologicznej i traktowania zwierząt. Kieruje się jedynie wartością odżywczą jaj. Do dzisiaj szukam badań, które porównywałyby wartość odżywczą ‚normalnych’ jaj, a jaj pochodzenia ekologicznego. Jakość żywieniowa jaja w głównej mierze zależy nie od warunków w jakich przebywa kura, tylko od paszy, którą spożywa. Jeżeli kura ekologiczna ma możliwość spożywania świeżej trawy czy robaków wartość odżywcza jajka powinna być wyższa. Jednak nie jestem w stanie tego udokumentować. Natomiast Doktor Piotr Gryglas twierdzi nawet, że jaja wiejskie mają więcej cholesterolu!
http://dziendobry.tvn.pl/video/dr-piotr-radzi,1,newest,2707.html