12 komentarzy

  1. mat89 z | | Odpowiedz

    nie należy przejmować się zawartością fruktozy w owocach, gdyż jest to zdrowy cukier – żeby zaszkodził, trzeba by było jeść owoce kilogramami.

    1. Lechu z | | Odpowiedz

      Totalna bzdura, fruktoza to toksyna tak samo jak etanol

  2. dietetyk Magda z | | Odpowiedz

    Fruktoza jako cukier jest niebezpieczna w dużych ilościach. Gdy jemy ją w owocach to raczej nic nam się nie stanie, ale gdybyśmy jedli ją sproszkowaną łyżka za łyżką, wtedy możemy się bardzo poważnie zatruć.

    1. batina z | | Odpowiedz

      ty jesteś dietetykiem ? To musisz się jeszcze pouczyć. Ja nietoleruje min. fruktozy i o okropnych konsekwencjach po zjedzeniu jabłka albo winogron nie mówiąc o suszonych owocach nie wspomnę.Wlasnie chodzę do dobrego dietetyka na porady odnośnie odżywiania. Pozdrawiam wszystkich

  3. Stachu z | | Odpowiedz

    Fruktoza jest słodzikiem przyszłości. Cukier w niej zawarty wchłania się powoli i starcza na dłużej przez co potrzeba go mniej. Jest tez o wiele zdrowszy od cukru krystalicznego.

    1. DARO z | | Odpowiedz

      bzdury piszesz

  4. zuz z | | Odpowiedz
  5. Fruktoza a glukoza z | | Odpowiedz

    Pracuję fizycznie i zastanawiam się, na ile fruktoza jest dobra jako źródło energii podczas pracy. Np suszone śliwki czy morele. Z mojej wiedzy wynika, że fruktoza jest metabolizowana w wątrobie i dlatego nie jest dobrym źródłem, ale mogę się mylić i fajnie, gdyby któraś z pań z portalu mogła sklaryfikować. Byłbym wdzięczny. Pozdrawiam!

  6. Kris z | | Odpowiedz

    Same bzdury. Fruktoza obciąża mocno wątrobę i spożywana w nadmiarze może wywołać jej stłuszczenie. Jedzenie owoców w dużych ilościach powoduje nadwagę.

  7. Michał z | | Odpowiedz

    Mało kto mówi o tym, ze fruktoza jest metabolizowana w wątrobie, dlatego owoce z wysoka jej zawartością są kiepskie jako zastrzyk energii np w pracy, a kiedyś tak przeczytalem.

  8. Lechu z | | Odpowiedz

    Poszukajcie Sugar Bitter Truth, prof. z UCSF wykłada na temat szkodliwości fruktozy , otyłość, nadciśnienie, cukrzyca typ II, problemy cywilizacyjne z którymi się borykamy od czasu uprzemysłowienia spożywczej gałęzi gospodarki, wprowadzeniu syropu fruktozowego do większości produktów spożywczych i zalecenia obniżenia spożywania tłuszczów co okazuje się tragiczne w skutkach

  9. […] Dla porównania: jabłko zawiera 5,9 grama, banan 4,85 grama, truskawki 2,44 grama, a pomarańcze 2,25 grama fruktozy w 100 gramach produktu. Najwięcej fruktozy na 100 gramów zawierają rodzynki (29,68 grama), ale to wciąż dużo mniej niż chociażby biały cukier. Pełną tabelę przedstawiającą zawartość fruktozy w najpopularniejszych owocach znajdziesz tutaj. […]

Napisz odpowiedź

*

code