Zawartość fruktozy w owocach, dla 100g produktu:
Rodzynki |
29,68g |
Figi suszone |
22,93g |
Morele suszone |
12,47g |
Śliwki suszone |
12,45g |
Winogrona |
8,13g |
Gruszki |
6,42g |
Jabłka |
5,9g |
Czereśnie |
5,37g |
Jagody |
4,97g |
Banany |
4,85g |
Mango |
4,68g |
Kiwi |
4,35g |
Papaja |
3,73g |
Porzeczki |
3,35g |
Wiśnie |
3,51g |
Arbuz |
3,36g |
Śliwki |
3,17g |
Melon |
2,96g |
Truskawki |
2,44g |
Jeżyny |
2,4g |
Mandarynki |
2,4g |
Poziomki |
2,35g |
Pomarańcze |
2,25g |
Ananas |
2,12g |
Grejpfrut |
1,77g |
Brzoskwinie |
1,53g |
Nektarynki |
1,37g |
Morele |
0,94g |
Żurawina |
0,63g |
Sok cytrynowy |
0,61g |
nie należy przejmować się zawartością fruktozy w owocach, gdyż jest to zdrowy cukier – żeby zaszkodził, trzeba by było jeść owoce kilogramami.
Totalna bzdura, fruktoza to toksyna tak samo jak etanol
Brawo ! Tak jest !
Fruktoza jako cukier jest niebezpieczna w dużych ilościach. Gdy jemy ją w owocach to raczej nic nam się nie stanie, ale gdybyśmy jedli ją sproszkowaną łyżka za łyżką, wtedy możemy się bardzo poważnie zatruć.
ty jesteś dietetykiem ? To musisz się jeszcze pouczyć. Ja nietoleruje min. fruktozy i o okropnych konsekwencjach po zjedzeniu jabłka albo winogron nie mówiąc o suszonych owocach nie wspomnę.Wlasnie chodzę do dobrego dietetyka na porady odnośnie odżywiania. Pozdrawiam wszystkich
Bardzo proszę o polecenie dobrego dietetyka na nietolerancje fruktozy
Fruktoza jest słodzikiem przyszłości. Cukier w niej zawarty wchłania się powoli i starcza na dłużej przez co potrzeba go mniej. Jest tez o wiele zdrowszy od cukru krystalicznego.
bzdury piszesz
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/08/27/warning–fructose-feeds-cancer-cells.aspx
Tu sobie zobaczcie jak bardzo zdrowa jest fruktoza.
Pracuję fizycznie i zastanawiam się, na ile fruktoza jest dobra jako źródło energii podczas pracy. Np suszone śliwki czy morele. Z mojej wiedzy wynika, że fruktoza jest metabolizowana w wątrobie i dlatego nie jest dobrym źródłem, ale mogę się mylić i fajnie, gdyby któraś z pań z portalu mogła sklaryfikować. Byłbym wdzięczny. Pozdrawiam!
Same bzdury. Fruktoza obciąża mocno wątrobę i spożywana w nadmiarze może wywołać jej stłuszczenie. Jedzenie owoców w dużych ilościach powoduje nadwagę.
Mało kto mówi o tym, ze fruktoza jest metabolizowana w wątrobie, dlatego owoce z wysoka jej zawartością są kiepskie jako zastrzyk energii np w pracy, a kiedyś tak przeczytalem.
Poszukajcie Sugar Bitter Truth, prof. z UCSF wykłada na temat szkodliwości fruktozy , otyłość, nadciśnienie, cukrzyca typ II, problemy cywilizacyjne z którymi się borykamy od czasu uprzemysłowienia spożywczej gałęzi gospodarki, wprowadzeniu syropu fruktozowego do większości produktów spożywczych i zalecenia obniżenia spożywania tłuszczów co okazuje się tragiczne w skutkach
[…] Dla porównania: jabłko zawiera 5,9 grama, banan 4,85 grama, truskawki 2,44 grama, a pomarańcze 2,25 grama fruktozy w 100 gramach produktu. Najwięcej fruktozy na 100 gramów zawierają rodzynki (29,68 grama), ale to wciąż dużo mniej niż chociażby biały cukier. Pełną tabelę przedstawiającą zawartość fruktozy w najpopularniejszych owocach znajdziesz tutaj. […]
Fruktoza jest też szkodliwa dla nerek.
Czy mogę prosić o źródło danych z tabeli?
Pozdrawiam
Tabela nie podaje proporcji z glukozą. Przewaga glukozy nad fruktozą ułatwia trawienie nawet u osób nietolerujących fruktozy.
A sorbitol? Owoce zawierające dużo sorbitolu i do tego fruktozę, a mało glukozy są bardzo szkodliwe dla osób z nietolerancją cukru owocowego!
Dziękuję za przydatny artykuł 🙂 Świetne podsumowanie.
Eeeh, ile ludzi tyle opinii, a tymczasem w naturze istnieją i mają się dobrze niektóre małpiatki, kolibry, owady i inne stworzenia żywiące się dość często słodkim przysmakiem który w składzie ma fruktoze