Warzywa i owoce odgrywają ważną rolę w żywieniu człowieka, jest to związane z:
- ich niską wartością kaloryczną (wyjątkiem są m.in winogrona czy daktyle),
- wysoką zawartością wody,
- niską zawartością tłuszczu (wyjątkiem jest awokado oraz orzechy) i białka (wyjątkiem są m.in zielony gorszek i jarmuż),
- są bardzo dobrym źródłem związków mineralnych (od 0,5 do 2,5% w suchej masie),
- są bardzo dobrym źródłem witamin, w tym Witaminy C, Beta-karotenu, Witaminy E,
- charakteryzują się wysoką zawartością błonnika pokarmowego od 0,5-6,0%,
- ze względu na obecność w nich charakterystycznych substancji działają korzystnie m.in w profilaktyce i leczeniu nowotworów, działają antymiażdżycowo oraz bakteriobójczo.
Skąd pomysł na poniższe tabele porównujące zawartość poszczególnych witamin i składników mineralnych w owocach i warzywach?
- Przede wszystkim, można przedstawić OGÓLNE właściwości warzyw i owoców, jednak nie wszystkie zawierają taką samą ilość np Witaminy A czy innego składnika mineralnego, dlatego jeżeli w Twojej diecie brakuje np. potasu, lepiej sprawdzić, które warzywa i owoce zawierają go najwięcej niż spożywać je ‚na ślepo’,
- jeżeli ktoś ogranicza spożycie owoców ze względu m.in na cukrzycę ciężarnych, dietę redukcyjną może wybrać na podstawie tabel ‚najlepsze’ owoce, będące źródłem największej ilości witamin,
- każdy pacjent powinien mieć dietę dostosowaną do swoich potrzeb, stylu życia oraz jednostki chorobowej, tabele umożliwiają zwiększenie indywidualizacji diety,
- pamiętam jak mój kolega mając praktyki w jednym z warszawskich szpitali, widział jak podczas ostrego dyżuru lekarz po wykonaniu badania krwi zalecił pacjentowi ograniczenie spożycia potasu, na pytanie pacjenta gdzie występuje potas lekarz zalecił znalezienie tej informacji w internecie, dzięki tabelom pacjent nie będzie musiał rezygnować ze wszystkich warzyw i owoców, będzie mógł świadomie porównać je i wybrać.
- bardzo często mówi się, że Beta-karoten występuje w pomarańczowych warzywach i owocach, to prawda, ale nie tylko obecność tego barwnika gwarantuje obecność tej witaminy.
Oto pewne właściwości witamin i składników mineralnych, które mogą wskazać konieczność zwiększonej lub zmniejszonej ich podaży w diecie:
Potas
- W czasie stosowania diety łatwo strawnej niskobiałkowej konieczna jest kontrola pobieranego potasu,
- niedobór potasu wywołuje zatrzymywanie sodu w organizmie, co prowadzi do podniesienia poziomu ciśnienia krwi,
- Dieta DASH Dietary Approaches to Stop Hypertension obniżająca ciśnienie tetnicze krwi bogata jest w: magnez, potas, wapń, białko oraz błonnik,
- wzrost stosunku sodu do potasu w diecie jest czynnikiem zwiększającym występowanie kamicy nerkowej,
- w bulimii dochodzi do zaburzeń gospodarki elektrolitowej, w wyniku czego dochodzi do niedoborów potasu i chloru,
- w diecie Polaków głównym źródłem potasu są ziemniaki,
- nadmiar potasu wydalany jest z moczem,
- choroba trzewna objawia się osłabieniem siły mięśniowej co następuje w wyniku niedoboru potasu i zaniku mięśni,
- niski poziom potasu stwierdza się w zaawansowanych postaciach choroby trzewnej z objawami zespołu złego wchłaniania,
- w chorobie Leśniowskiego-Crohna niedobór sodu i potasu powoduje przewlekłe biegunki i wymioty,
- w przewlekłej niewydolności nerek należy kontrolować zawartość potasu, zawartośc tego składnika w diecie zależy od stopnia uszkodzenia nerek,
- w pierwszym i drugim stopniu; niewydolności utajonej i wyrównanej większość chorych stosuje dietę bogatopotasową ponieważ potas jest nadmiernie wydalany wraz z moczem, przy następnych okresach: niewydolności niewyrównanej i schyłkowej przy równoczesnym podwyższonym poziomie potasu należy ograniczyć jego podaż,
- po przeszczepie nerki podaż potasu zazwyczaj jest nie ograniczona jednak duża dawka cyklosporyny lub wysokie stężenie we krwi, powyżej 6mmol/l może prowadzić do wprowadzenia ponownych ograniczeń,
- badania TERSALT informują o ujemnej korelacji między spożyciem potasu na wysokim poziomie a występowaniem nadciśnienia,
- dieta 1200kcal może dostarczac niewystarczające ilości potasu,
- spożycie potasu w ilości powyżej 350g/ dzień zaleca się osobom po 50 roku życia w celu utrzymania najwyższej masy kostnej,
- podczas biegunki należy zwiększyć spożycie produktów bogatych w potas gdyż może wtedy dochozić do jego nadmiernych strat,
- sole potasowe (substytuty soli, NaCl), soki pomidorowe w dużych ilościach mogą zachodzić w interreakcję z Inhibitorami konwertazy angiotensyny (Chinapryl, Enalapryl, Kaptopryl). Interreakcja powoduje wzrost stężenia potasu we krwi, co skutkuje zaburzeniami rytmu serca, blokiem i zatrzymaniem jego czynności, zaburzeniami czucia w kończynach, bólami głowy, osłabieniem siły mięśniowej, sennością oraz splątaniem,
- interreakcja między glikozydami nasercowymi a Lukrecją powoduje zwiększanie wydalania potasu. Hipokalemia powoduje zwiększenie toksycznego działania glikozydów naparstnicy na serce,
- suplementy Potasu mogą wchodzić w interreakcję z lekiem przeciwarytmicznym Kaptoprylem, co może powodować wzrost stężenia potasu we krwi,
- oraz z lekiem moczopędnym Spironolakton, co również może powodować wzrost stężenia potasu we krwi.
Fosfor
- Fosfor wydalany jest z moczem,
- bardzo ważne jest zachowanie prawidłowego stopnia między spożyciem wapnia i fosforu, dla dorosłych powinien wynosić 1:1 a dla dzieci 1,2:1,
- dieta niskobiałkowa wymaga stałej kontroli podaży fosforu,
- u dzieci, które cały czas rosną oraz następuje mineralizacja zębów a także u osób starszych, których zęby uległy zniszczeniom, podaż fosforu w diecie powinna być uważnie kontrolowana,
- niedobory fosforu występują szczególnie często u osób nadużywających alkoholu,
- w przewlekłej niewydolności nerek poziom fosforu powinien być regularnie kontrolowany,
- w niewydolności nerek dochodzi do upośledzenia wydalania fosforu, co prowadzi do odwapnienia i osteoporozy,
- w niewydolności wyrównanej, drugim okresie, należy ograniczyć spożycie fosforu,
- po przeszczepie nerki, spożycie fosforu jest nieograniczone, czasami nawet uzupełnia się ten składnik jeżeli stężenie fosforu we krwi spada poniżej 1mmmol/l,
- absorpcja fosforu w nerkach jest zwiększane przez Witaminę D,
- osobom chorym na osteporozę zaleca się ograniczenie spożycia fosforu w diecie,
- fosfor zmniejsza wchłanianie żelaza.
Witamina A
- odgrywa ważną rolę w naprawie uszkodzonego DNA,
- spożywanie Witaminy A jest szczególnie wskazane w profilaktyce i leczeniu zaćmy,
- jako antyoksydant chroni nas przed nadmiarem wolnych rodników.
Beta karoten
- jako antyoksydant chroni nas przed nadmiarem wolnych rodników,
- niskie spożycie Beta-karotenu sprzyja powstawaniu i rozwojowi refluksowej choroby przełyku,
- beta karoten i witamina A lepiej wchłaniają się w obecności tłuszczu,
- Beta karoten odgrywa ważną rolę w profilaktyce miażdżycy i leczeniu chorób naczyń sercowych,
- zalecenia dietetyczne przeciwdziałające powstawaniu i rozwojowi choroby zwyrodnieniowej stawów zwracają szczególną uwagę na spożycie Beta karotenu,
- żywność bogata w beta karoten zapobiega powstawaniu raka przełyku,
- Beta karoten zawarty w suplementach zwiększa możliwość wystąpienia raka płuc u osób palacych,
- zalecenia w czasie radioterapii mówią o zapewnieniu odpowiedniej podaży beta karotenu,
- alkohol oraz papierosy mogą obniżać stężenie beta karotenu w osoczu.
Beta karoten
Marchew |
9938 |
Pietruszka liście | 5410 |
Jarmuż | 5350 |
Szpinak | 4243 |
Boćwina | 4020 |
Szczaw | 3848 |
Szczypiorek | 3400 |
Papryka czerwona | 3165 |
Dynia | 2974 |
Koper ogrodowy | 2100 |
Cykoria | 1586 |
Sałata | 1153 |
Brokuły | 920 |
Por | 885 |
Kapusta pekińska |
840 |
Pomidor | 640 |
Szparagi | 608 |
Brukselka | 447 |
Groszek zielony | 408 |
Fasola szparagowa | 378 |
Cukinia | 205 |
Kalarepa | 200 |
Papryka zielona | 193 |
Bób | 170 |
Ogórek | 170 |
Groch, nasiona suche |
117 |
Rabarbar | 61 |
Rzepa | 60 |
Seler naciowy | 60 |
Soczewica, nasiona suche | 60 |
Kukurydza, kolby |
56 |
Kapusta biała | 52 |
Bakłażan | 42 |
Kapusta włoska |
42 |
Pietruszka korzeń | 30 |
Soczewica kiełki | 30 |
Seler korzeniowy | 21 |
Chrzan | 20 |
Kapusta czerwona | 15 |
Burak | 12 |
Cebula | 12 |
Soja, nasiona suche | 12 |
Kalafior | 10 |
Rzodkiewka | 9 |
Soja, kiełki | 6 |
Ziemniaki, średnio | 5 |
Czosnek | 0 |
Fasola biała, nasiona suche |
0 |
Witamina A:
Marchew | 1656 |
Pietruszka liście | 902 |
Jarmuż | 892 |
Szpinak | 707 |
Boćwina | 670 |
Szczaw | 641 |
Szczypiorek | 567 |
Papryka czerwona | 528 |
Dynia | 496 |
Koper ogrodowy | 350 |
Cykoria | 264 |
Sałata | 192 |
Brokuły | 153 |
Por | 148 |
Kapusta pekińska |
140 |
Pomidor | 107 |
Szparagi | 101 |
Brukselka | 74 |
Groszek zielony | 68 |
Fasola szparagowa | 63 |
Cukinia | 34 |
Kalarepa | 33 |
Papryka zielona | 32 |
Bób | 28 |
Ogórek | 28 |
Groch, nasiona suche |
20 |
Rabarbar | 10 |
Rzepa | 10 |
Seler naciowy | 10 |
Soczewica, nasiona suche | 10 |
Kapusta biała | 9 |
Kukurydza, kolby |
9 |
Bakłażan | 7 |
Kapusta włoska |
7 |
Pietruszka korzeń | 5 |
Soczewica kiełki | 5 |
Seler korzeniowy | 4 |
Chrzan | 3 |
Kapusta czerwona | 3 |
Burak | 2 |
Cebula | 2 |
Kalafior | 2 |
Rzodkiewka | 2 |
Soja, nasiona suche | 2 |
Soja, kiełki | 1 |
Ziemniaki, średnio | 1 |
Czosnek | 0 |
Fasola biała, nasiona suche |
0 |
Witamina A:
Porzeczki białe | 0 |
Cytryna | 1 |
Gruszka | 2 |
Poziomki | 2 |
Truskawki | 2 |
Grejpfrut | 3 |
Maliny | 3 |
Winogrona | 3 |
Jabłko | 4 |
Porzeczki czerwone | 4 |
Czarne jagody | 6 |
Ananas | 7 |
Awokado | 7 |
Kiwi | 7 |
Banan | 8 |
Czereśnie | 12 |
Porzeczki czarne | 14 |
Mandarynki | 16 |
Nektarynka | 17 |
Pomarańcza | 19 |
Agrest | 27 |
Arbuz | 38 |
Wiśnie | 40 |
Śliwki | 49 |
Brzoskwinia | 99 |
Melon | 183 |
Morele | 254 |
Beta karoten
Morele | 1523 |
Melon | 1100 |
Brzoskwinia | 595 |
Śliwki | 295 |
Wiśnie | 240 |
Arbuz | 230 |
Agrest | 160 |
Pomarańcza | 114 |
Nektarynka | 103 |
Mandarynki | 97 |
Porzeczki czarne | 81 |
Czereśnie | 69 |
Banan | 48 |
Kiwi | 43 |
Ananas | 42 |
Awokado | 42 |
Czarne jagody | 34 |
Jabłko | 24 |
Porzeczki czerwone | 24 |
Winogrona | 20 |
Grejpfrut | 19 |
Maliny | 16 |
Poziomki | 14 |
Truskawki | 14 |
Gruszka | 11 |
Cytryna | 3 |
Porzeczki białe | 0 |
Fosfor:
Porzeczki czarne | 58 |
Awokado | 41 |
Maliny | 33 |
Porzeczki czerwone | 33 |
Kiwi | 32 |
Nektarynka | 28 |
Poziomki | 27 |
Agrest | 26 |
Truskawki | 25 |
Brzoskwinia | 24 |
Pomarańcza | 23 |
Porzeczki białe | 23 |
Cytryna | 22 |
Melon | 22 |
Morele | 21 |
Winogrona | 21 |
Banan | 20 |
Śliwki | 20 |
Wiśnie | 20 |
Grejpfrut | 18 |
Mandarynki | 18 |
Czereśnie | 16 |
Gruszka | 15 |
Czarne jagody | 14 |
Ananas | 12 |
Arbuz | 9 |
Jabłko | 9 |
Potas:
Potas | |
Awokado | 600 |
Banan | 395 |
Melon | 382 |
Porzeczki czarne | 336 |
Kiwi | 290 |
Grejpfrut | 277 |
Morele | 275 |
Porzeczki białe | 275 |
Porzeczki czerwone | 259 |
Agrest | 230 |
Winogrona | 226 |
Ananas | 220 |
Nektarynka | 214 |
Śliwki | 208 |
Maliny | 203 |
Czereśnie | 202 |
Brzoskwinia | 200 |
Mandarynki | 189 |
Pomarańcza | 183 |
Wiśnie | 150 |
Poziomki | 147 |
Jabłko | 134 |
Truskawki | 133 |
Arbuz | 130 |
Cytryna | 125 |
Gruszka | 118 |
Czarne jagody | 62 |
Fosfor:
Cebula | 14 |
Burak | 17 |
Rzodkiewka | 19 |
Pomidor | 21 |
Sałata | 21 |
Ogórek | 23 |
Papryka zielona | 23 |
Szczaw | 23 |
Rabarbar | 24 |
Seler naciowy | 26 |
Kalafior | 28 |
Szpinak | 29 |
Kapusta czerwona | 31 |
Papryka czerwona | 31 |
Cukinia | 32 |
Cykoria | 32 |
Marchew | 32 |
Bakłażan | 33 |
Brukselka | 33 |
Kapusta biała | 33 |
Rzepa | 34 |
Boćwina | 36 |
Kapusta pekińska |
37 |
Dynia | 43 |
Fasola szparagowa | 44 |
Kalarepa | 46 |
Kapusta włoska |
49 |
Koper ogrodowy | 51 |
Por | 52 |
Szczypiorek | 52 |
Szparagi | 52 |
Jarmuż | 56 |
Ziemniaki, średnio | 56 |
Bób | 57 |
Brokuły | 66 |
Pietruszka korzeń | 77 |
Seler korzeniowy | 80 |
Pietruszka liście | 84 |
Kukurydza, kolby |
102 |
Chrzan | 120 |
Groszek zielony | 122 |
Czosnek | 153 |
Soczewica kiełki | 156 |
Soja, kiełki | 164 |
Soczewica, nasiona suche | 301 |
Groch, nasiona suche |
388 |
Fasola biała, nasiona suche |
437 |
Soja, nasiona suche | 743 |
Potas:
Cebula | 121 |
Ogórek | 125 |
Sałata | 134 |
Rabarbar | 136 |
Kapusta pekińska |
150 |
Papryka zielona | 176 |
Kalafior | 214 |
Kapusta biała | 228 |
Szpinak | 235 |
Rzodkiewka | 236 |
Cykoria | 237 |
Por | 248 |
Cukinia | 250 |
Szczypiorek | 252 |
Papryka czerwona | 255 |
Bób | 261 |
Fasola szparagowa | 264 |
Kapusta czerwona | 269 |
Dynia | 278 |
Rzepa | 280 |
Marchew | 282 |
Pomidor | 282 |
Kukurydza, kolby |
283 |
Soczewica kiełki | 292 |
Szparagi | 300 |
Kalarepa | 304 |
Bakłażan | 305 |
Kapusta włoska |
306 |
Seler korzeniowy | 320 |
Seler naciowy | 320 |
Szczaw | 333 |
Burak | 348 |
Groszek zielony | 353 |
Brokuły | 385 |
Koper ogrodowy | 396 |
Pietruszka korzeń | 399 |
Czosnek | 400 |
Brukselka | 416 |
Ziemniaki, średnio | 443 |
Soja, kiełki | 484 |
Jarmuż | 530 |
Boćwina | 548 |
Pietruszka liście | 695 |
Chrzan | 740 |
Soczewica, nasiona suche | 874 |
Groch, nasiona suche |
937 |
Fasola biała, nasiona suche |
1188 |
Soja, nasiona suche | 2132 |
ok
Bardzo przydatne zestawienie. Mnie nasuwa się jeden wniosek, należy starać się jak najbardziej urozmaicać swoja dietę. Wszystkie owoce i warzywa są zdrowe.
Witam, z jakiej książki pochodzi powyższe zestawienie?
Doklanie, prosze napisac z jakich zrodel Panstwo korzystali.
Pozdrawiam serdecznie